Podrška Evropske unije

Nastavak projekta i dodatnih dva miliona eura za zapošljavanje u BiH

18.01.2024. 11:24 / Izvor: Akta.ba
eu

Projekt "Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II" bit će nastavljen do kraja juna 2026.

Projekt "Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” bit će nastavljen do kraja juna 2026., a Ministarstvo civilnih poslova BiH nastavit će aktivnosti na koordinaciji projekta. Rezultat je to odluke Evropske unije koja će izdvojiti još dva miliona eura za nastavak projekta u okviru kojeg je u proteklom periodu zaposleno više od 400 osoba.

U oktobru 2023. objavljen je poziv i zaprimljeno je 17 aplikacija za nova Lokalna partnerstva za zapošljavanje, od kojih će početkom februara biti odabrano šest najboljih.

Evropska unija prethodno je izdvojila četiri miliona eura kako bi se podržao razvoj Lokalnih partnerstava za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini u periodu 1. januar 2021. do 31. decembra 2023. Opšti cilj projekta je doprinijeti unapređenju socio-ekonomske situacije i životnih uslova u Bosni i Hercegovini.

Kroz projekt se doprinosi zapošljavanju u lokalnim zajednicama i podržavaju održivi, partnerski vođeni okviri lokalnog tržišta rada za povećanje pristupa formalnom zapošljavanju.

Dosad je u okviru projekta podržano 20 lokalnih partnerstava za zapošljavanje koji su realizacijom intervencija u zapošljavanju uspjeli povećati konkurentnost na tržištu rada za više od 1.520 nezaposlenih.

Projekt "Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ rezultat je Akcijskog programa za Bosnu i Hercegovinu za 2019. "EU za sektore zapošljavanja i obrazovanja”, a provodi ga Međunarodna organizacija rada, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti