proces digitalizacije

Do kraja godine SBK uvodi zdravstvene e-iskaznice (VIDEO)

18.01.2024. 13:33 / Izvor: Fena
zdravstvo

Današnjoj odlukom izdan je nalog Zavodu za zdravstveno osiguranje za printanje iskaznica koje bi do travnja trebale biti spremne za preuzimanje.

Svi korisnici sustava zdravstvene zaštite do kraja će godine prijeći na e-iskaznice zdravstvenog osiguranja, najavio je to u četvrtak u Travniku, nakon sjednice Vlade Srednjobosanskog kantona, resorni ministar zdravstva i socijalne politike Anto Matić.

Današnjoj odlukom izdan je nalog Zavodu za zdravstveno osiguranje za printanje iskaznica koje bi do travnja trebale biti spremne za preuzimanje.

"Trenutno smo u fazi printanja iskaznica. Današnjim zaključkom Vlade, ZZO će isprintati iskaznice za sve osiguranike do 1. travnja, kada će sve iskaznice biti dostavljene u poslovnice Zavoda gdje će ih korisnici moći preuzeti. S obzirom na to da smo u procesu kupovanja markica, pa da ne bismo kod ljudi stvarali pomutnju, preuzimanje e-iskaznica ostavili smo za iza travnja", rekao je Matić.

Rok za preuzimanje, kako kaže, bit će šest ili sedam mjeseci kako bi se krajem godine papirna iskaznica ukinula.

"Ostavit ćemo to razdoblje od pola godine da se mogu koristiti obje s obzirom na to da neće svi biti u mogućnosti preuzeti iskaznicu u istom trenutku", dodao je ministar.  

Nastavak je to procesa digitalizacije koji je, kad je u pitanju zdravstveni sustav, prilično napredovao.

"Svi sustavi koji su dosad nabavljeni su u funkciji. Radiološki sustav gdje liječnici mogu pogledati nalaze kad je u pitanja primarna zdravstvena zaštita je završena, bolnički sustav je također završen, kao i sustav laboratorija. Krajem prošle godine doznačili smo sredstva domovima zdravlja i bolnicama u iznosu od 150.000 KM za potrebnu opremu, da nabave bar kod čitače i računala. Ostali su još određeni manji sustavi kao što su patologij, mikrobiologija ili transfuziologija. Praktično, s e-iskaznicama smo završili sustav digitalizacije koji se odnosi na same bolnice", rekao je Matić i najavio da će u sljedećem razdoblju online pristup nalazima imati i sami pacijenti.

"U idućem razdoblju probat ćemo određeni dio sustava otvoriti prema građanima, gdje će moći svojim mobitelima pristupiti određenim nalazima i informacijama koje se tiču njih i njihovih obitelji", kazao je Matić za kraj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti