ISTRAŽNE AKCIJE

Množe se istrage protiv trgovaca diplomama: Hiljade materijalnih dokaza, svjedoci...

19.01.2024. 11:37 / Izvor: Akta.ba
DIPLOME

Proteklih dana u BiH su učestale aktivnosti na suzbijanju trgovine zvanjima bez pokrića, odnosno prodaje diploma.

Proteklih dana u BiH su učestale aktivnosti na suzbijanju trgovine zvanjima bez pokrića, odnosno prodaje diploma, tako da je bilo novina u sve tri takve istražne akcije - Diploma, Pero i Klaster.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u nastavku operativne akcije Klaster, a po nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, pretresli su i oduzeli dokumentaciju od privatnih visokoškolskih ustanova iz Mostara.

ZATVORENE ŠKOLE

"Postoji osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, nedopuštena trgovina i pranje novca, kao i krivična djela podstrekavanje, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, falsifikovanje ili uništenje službene isprave i krivotvorenje službene isprave", navela je Jelena Miovčić, glasnogovornica SIPA.

Čekajući odgovore od glasnogovornika Tužilaštva BiH Borisa Grubešića, podsjećamo da nam je ranije kazao da se predmet kodnog naziva Klaster odnosi na veliki broj pravnih i fizičkih osoba, što zahtijeva opsežna vještačenja i prikupljanje dokaza.

Nakon jedne presude u Bihaću su uslijedile još dvije potvrđene optužnice, jer su u ovom kantonu ranije pokrenute istrage.

"Predmet obuhvata pravne osobe i pojedince sa područja oba entiteta i distrikta Brčko, obuhvaćene su i određene osobe iz Hercegovine. Također, procesuiranje kaznenih djela vezanih za nezakonitosti u oblasti krivotvorenja i izdavanja diploma i svjedodžbi je i u entitetskoj nadležnosti, pa u predmetima postupaju i tužiteljstva KTUSK, KT Mostar, KT Sarajevo", naveo nam je Grubešić.

Što se tiče manjeg entiteta, ukupno 167 diploma na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj je do sada poništeno, a dvije visoke škole su zatvorene nakon akcije Klaster.

Ovaj podatak iznio je ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir u pisanom odgovoru na pitanje poslanika u RS-u.

"Nadamo se da će akcija Klaster završiti u što skorijem roku, te da će javnost biti obaviještena o rezultatima", zaključio je Budimir.

Među prvim sličnim aferama bila je i ona koju je novinarka Žurnala kamerom snimila - kako kupuje diplomu, a predmet zbog upravo te diplome je okončan osuđujućom presudom protiv Šemsudina Habibovića, vlasnika škole Multilingua u Sanskom Mostu.

I dok je Habibović u zatvoru, Kantonalni sud u Bihaću je potvrdio novu optužnicu po kojoj se on tereti da je počinio zloupotrebu položaja i pranje novca, a Maida Cepić-Habibović tereti se za organizirani kriminal, krivotvorenje službene isprave, kao i Neira Šabić.

"Od 2015. do 2019. godine optuženi su stvorili uslove za nezakonito izdavanje 58 diploma. Optuženi nisu zaključivali ugovore o obrazovanju sa svim polaznicima, dok novac od školarina za izdane diplome nisu uplaćivali na račun škole, nego su ga zadržali za sebe", navodi u saopćenju Amra Kozlica, stručni saradnik Tužilaštva USK-a.

Iz Tužilaštva dodaju da je protivpravno stečenom koristi Šemsudin Habibović finansirao izgradnju poslovno-stambenog objekta u Sanskom Mostu i time počinio i krivično djelo pranje novca. Ovom tužbom Tužilaštvo će tražiti da se ta imovina oduzme.

A prekjučer je u Bihaću održana i statusna konferencija u predmetu Pero, gdje za trgovinu diplomama u Visokoj međunarodnoj školi Cazin Tužilaštvo USK-a tereti Admira Hadžipašića, Gorana Lalovića, Senada Haurdića, Refika Ćatića i Snežanu Kočić.

VRAĆEN NOVAC

Obimnom optužnicom zatraženo je izvođenje 5.691 materijalnog dokaza i saslušavanje od 2 do 6 svjedoka na svakom predstojećem ročištu.

Među svjedocima pojaviće se i dvojica istražilaca SIPA, koji su za 13,5 hiljada maraka kupili diplomu ekonomskog fakulteta, prethodno davši kaparu od 1.000 eura.

"Označeni novac su dali lično Hadžipašiću, te smo ga mi ubrzo nakon toga uhapsili, a novac zatekli i izuzeli ga sa materijalnim dokazima. Novac je bio od SIPA i njima je vraćen", kazao nam je tužilac Adnan Tulić, koji vodi ovaj predmet.

Glavni pretres i čitanje optužnice u ovom predmetu zakazani su za 8. februar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti