PROBLEM ZA GRAĐANE

Stanovnici Srebrenice i Bratunca bez redovnog autobuskog prijevoza

24.01.2024. 08:31 / Izvor: Federalna.ba
prijevoz

Jedine sigurne linije trenutno su za Tuzlu, dva puta dnevno, kao i jednom za Istočno Sarajevo.

Stanovnici Srebrenice i Bratunca nemaju više direktnu autobusku liniju za Banju Luku. Jedine sigurne linije trenutno su za Tuzlu, dva puta dnevno, kao i jednom za Istočno Sarajevo. Prevoz do drugih većih i manjih gradova je također ukinut. Lokalni se odvija samo dok traje školska godina. Međugradski saobraćaj ne postoji. Postoje samo obećanja i strah, posebno oboljelih građana u ova dva mjesta.

Od prvog januara ove godine autobuska linija Srebrenica - Banja Luka je ukinuta, tj. preregistrovana je, s polaskom iz Zvornika. Stanovnici opštine Bratunac, posebno oni kojima je neophodna ljekarska pomoć, kažu da i sa sigurnim linijama jedva stižu na vrijeme.

"Svako jutro bilo je u prosjeku 10 putnika. Dešavalo se da nisu mogli svi da sjednu. Nažalost, dobio sam obavještenje da oni od 1. januara ne saobraćaju. Sve sam ugovore sklapao na svoju štetu, na štetu preduzeća autobuske stanice, samo da bismo opstali na ovim prostorima", ističe Zoran Spajić, rukovodilac Autobuske stanice Bratunac.

U opštini Srebrenica Autobuska stanica je zatvorena prije pet godina, a putnici autobus čekaju na raznim lokacijama. Ipak, postoji mogućnost da se neke linije ponovo otvore, kao što je to slučaj s linijom Srebrenica - Sarajevo.

"Ta linija je nekad postojala, ponovo se ide na to da je Kanton Sarajevo sufinansira, što bi, svakako, bilo od koristi Srebrenici, Bratuncu i Milićima. Znam da postoji autobuska linija Tuzla-Srebrenica i da ide dva puta u toku dana", kaže Adem Mehmedović, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Opštine Srebrenica.

Autobuski prevoznici koji su ukinuli linije u ovim opštinama učinili su to zbog nerentabilnosti. Pojedini prevoznici su zainteresovani da ih preuzmu, ali do dozvole nije lako doći.

"Spremni smo te linije ponovo preuzeti, da narod može otići do Zvornika, Bijeljine. Ima naroda koji nema sredstava da ga vozi taksi, ali to sad Privredna komora Banja Luka, Bijeljina, oni tu koče. Tu smo, radimo, bilo bi nam dobro kad bismo uzeli još koju liniju, do Sarajeva, Bijeljine", govori Dragan Grujičić, predstavnik Mimo-GM Srebrenica.

Na području ove dvije opštine ne postoji prevoz ni prema udaljenijim selima u periodu kada učenici ne idu u školu, a đački prevoz je obezbijedila Opština.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti