Važna tačka

Na dnevnom redu sjednice Vlade KS danas i nacrt urbanističkih planova u KS

25.01.2024. 13:41 / Izvor: Akta.ba
Vlada ks

Na dnevnom redu današnje 9. sjednice Vlade Kantona Sarajevo je i Prijedlog zaključka o prihvatanju nacrta urbanističkih planova u Kantonu Sarajevo.

Na dnevnom redu današnje 9. sjednice Vlade Kantona Sarajevo je i Prijedlog zaključka o prihvatanju nacrta urbanističkih planova u Kantonu Sarajevo.

Izvještavanje o ovoj važnoj tački u obavezi ima ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u Vladi Kantona Sarajevo, Bojan Bošnjak.

Vlada KS je krajem godine donijela odluku o donošenju pravilnika urbanog planiranja za KS, čime se, kako su tada naglasili nastoji unaprijediti proces urbanog planiranja i prostornog uređenja.

Ovaj pravilnik je značajan i svojevrstan pomak obzirom da ovakav akt u KS nije postojao a njegova izrada je pokrenuta upravo u svrhu efikasnijeg provođenja urbanističkih i prostornih planova.

Svakako da isti ima za cilj uticati povoljno i na zaustavljanje nelegalne gradnje i drugih negativnih faktora ove vrste po stanovništvo i sredinu.

Koncem prošle godine, Vlada KS je usvojila i izvještaje Radnog tijela za pripremu i koordinaciju Urbanističkog pravilnika za Kanton Sarajevo.

Inače, ovaj Nacrt Urbanističkog plana Kantona Sarajevo za period od 20 godina, izradio je Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo koji je ujedno i predlagač istog.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti