Žale zbog potrebe za štrajkom

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS o štrajku upozorenja

29.01.2024. 13:19 / Izvor: Akta.ba
Vlada ks

Vlada Kantona Sarajevo jedina relevantna da adekvatno odgovori na zahtjeve dostavljene u resorno ministarstvo, te iznesene u javnosti.

Povodom održavanja štrajka upozorenja radnika u ustanovama predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja, iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo još jednom informiše uposlenike iz oblasti odgoja i obrazovanja, kao i javnost da je Vlada Kantona Sarajevo jedina relevantna da adekvatno odgovori na zahtjeve dostavljene u resorno ministarstvo, te iznesene u javnosti.

Također, ponovno podsjećaju da su kompletan proces pregovora oko Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo vodili Vlada KS i Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor SSOOIO KS, putem imenovanih pregovaračkih timova.

"U tom smislu, delegirat ćemo zahtjeve da ih razmatra Vlada na sjednici u četvrtak", poručuju iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Naglasili su i kako iskreno žale što je došlo do potrebe za organizacijom štrajka upozorenja, kao i zbog toga što su prethodna dva mjeseca potrošena a da nije vođen stvarni socijalni dijalog.

"Sigurni smo da će Vlade KS imati razumijevanje za sve opravdane zahtjeve uposlenika iz oblasti odgoja i obrazovanja, jer je to kontinuirano pokazivala u posljednje tri godine svog djelovanja, vodeći se svojim opredjeljenjem koje je za cilj imalo podizanje standarda radnika u obrazovanju na svim nivoima", ističu iz resornog ministarstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti