Komparativne prednosti

Niski proizvodni troškovi i druge prednosti privlače strane ulagače

30.01.2024. 10:35 / Izvor: SRNA
investicije

Strane investitore u BiH privlače komparativne prednosti poput podsticaja, carinskih olakšica u nekim oblastima, te niskih proizvodnih troškova.

Strane investitore u BiH privlače komparativne prednosti poput podsticaja, carinskih olakšica u nekim oblastima, te niskih proizvodnih troškova, rečeno je na sastanku članova Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH sa predstavnicima Agencije za unapređenje stranih investicija.

Istovremeno, naveli su iz FIPE, glavni nedostaci koji utiču na to da potencijalni investitori ne žele ulagati u BiH su komplikovan pravni sistem, te relativno loš imidž koji BiH ima u inostranstvu.

Učesnici sastanka su razgovarali i o pitanju ulaganja u oblast poljoprivrede i proizvodnje hrane, u vezi sa čim je istaknuto da jedan od najvećih problema predstavlja usitnjenost posjeda na poljoprivrednom zemljištu, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Na sastanku je rečeno da se ova oblast nastoji predstaviti kao potencijal za organsku proizvodnju jer BiH posjeduje zemljište koje nije zagađeno i koje predstavlja značajan resurs za ovaj vid proizvodnje.

Predstavnici FIPE predstavili su podatke povećanom prilivu stranih investicija u BiH, navodeći da su strana ulaganja u tom periodu bila najveća u oblast finansija, baznih metala, te proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Članovi Zajedničke komisije naglasili su da podržavaju aktivnosti Agencije i modalitete unapređenja rada Fipe, te zaključili da je praksa organizovanja ovakvih sastanaka korisna i članovima Komisije, ali i predstavnicima institucija BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti