Ministarstvo pravde BiH

Potpisan Memorandum o uspostavi kaznene evidencije u BiH

31.01.2024. 08:47 / Izvor: Fena
BiH

Osuđene osobe će posljedice počinjenih nedjela snositi doživotno; pozivanje na odgovornost ne završava momentom osuđivanja.

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine i Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove, čije je sjedište u Hagu, potpisali su jučer u Sarajevu Memorandum o saradnji s ciljem ustupanja Bosni i Hercegovini svih pravomoćnih osuđujućih haških presuda izrečenih bh. državljanima radi uspostave kaznene evidencije u BiH o osobama na koje se te presude odnose.

Potpisnici Memoranduma su ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza i tajnik u haškom Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za kaznene sudove Abubacarr M. Tambadou.

Obojica su po potpisivanju izjavili novinarima da je krajnji cilj dokumenta – postizanje pomirenja u BiH.

Bunoza se nada, dodao je, da današnji čin znači bar mali korak ka tom cilju.

On smatra da će vrlo brzo početi implementacija Memoranduma, potvrđenog i od Predsjedništva BiH.

U njegovom sačinjavanju su učestvovali državni i oba entitetska nivoa u BiH.

Ministar pravde BiH ne očekuje probleme u primjeni Memoranduma "mada je svašta moguće".

Kaznena evidencija na koju se Memorandum odnosi bit će proslijeđena ministarstvima unutrašnjih poslova, pa sve do lokalnih nivoa.

Tajnik Međunarodnog rezidualnog mehanizma zahvaljuje ministru Bunozi zbog saradnje, istrajnosti i odlučnosti za potpisivanje Memoranduma čijom će primjenom Bosna i Hercegovina steći evidenciju ove vrste.

"Osuđene osobe će posljedice počinjenih nedjela snositi doživotno; pozivanje na odgovornost ne završava momentom osuđivanja", izjavio je Abubacarr M. Tambadou.

Njegovo prisustvo u Bosni i Hercegovini povodom potpisivanja Memoranduma svjedoči o trajnom angažmanu međunarodne zajednice sa Bosnom i Hercegovinom i daljnjoj saradnji BiH s Međunarodnim rezidualnim mehanizmom u Hagu uprkos zatvaranju ureda u Sarajevu.

Svjedoči i o značajnom poglavlju u procesu pozivanja na odgovornost, zaključio je tajnik, kao i spremnosti Mehanizma i bosanskohercegovačke vlade da zajedno rade na ostvarivanju cilja.  

Tambadou je također izjavio da su haške presude već upućivane u Srbiju radi tamošnje kaznene evidencije, dok u Hrvatsku još nisu.

"Cjelokupni proces ide korak po korak", zaključio je tajnik Rezidualnog mehanizma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti