"nekim prethodnicima se neće svidjeti"

Forto: Usvojili smo izvještaj Ureda za reviziju institucija BiH

01.02.2024. 14:15 / Izvor: Akta.ba
forto

Naglasio je kako je puno posla pred Ministarstvom u cilju sistemskog uređenja ove oblasti te da ga raduje što će izvještaj biti tema rasprave.

Višegodišnje problematiziranje pitanja povjerenih javnih poslova iz nadležnosti Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine konačno je u cjelini analizirano i kompletirano u Izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH o reviziji učinka na temu "Povjereni javni poslovi iz nadležnosti institucija BiH: studija slučaja: Ministarstvo komunikacija i prometa BiH", a koji je danas usvojilo Vijeće ministara BiH.

Ministar Edin Forto je na samom početku mandata zatražio da se izvrši interna revizija slijedom optužbi na račun Ministarstva o netransparentnoj dodjeli ugovora i povjeravanju javnih usluga, nakon čega je Ministarstvo informirano da će upravo pitanje povjeravanja javnih usluga biti tema revizije Ureda za reviziju institucija BiH.

"Ured je dao preporuke na osnovu kojih sam već naložio izradu Akcionog plana za njihovo provođenje. Te aktivnosti podrazumijevat će izmjene zakonskih i podzakonskih akata, reguliranje načina prikupljanja i raspodjele prihoda po osnovu obavljenih javnih poslova, preispitivanje postojećih i donošenje novih cjenovnika usluga, osiguranje transparentne dodjele poslova iz nadležnosti Ministarstva te naročito uspostavljanje funkcionalnog nadzora nad obavljanjem povjerenih poslova, na čemu upravo radimo iako je takav mehanizam trebao biti uspostavljen prije deceniju", izjavio je ministar Forto.

Naglasio je kako je puno posla pred Ministarstvom u cilju sistemskog uređenja ove oblasti te da ga raduje što će izvještaj biti tema rasprave i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, pogotovo njene resorne komisije, gdje će biti razmotreni prijedlozi s ciljem reguliranja ove oblasti po najvišim standardima.

Riječ je o sistemskoj reformi koja će zahtijevati i vrijeme i aktivan angažman i izvršne i zakonodavne vlasti, imajući na umu činjenicu da je neuređenost ove oblasti tolerirana više od deceniju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti