Vlada ZDK i Sindikat MUP-a - Postignut dogovor o novom kolektivnom ugovoru

05.02.2024. 13:38 / Izvor: Akta.ba
vlada zdk

Premijer Nezir Pivić podsjetio je da je Vlada ranije postigla dogovor o povećanju plate prosvjetnim radnicima.

Predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i Sindikata policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) postigli su danas dogovor o povećanju osnovice plate za policijske službenike Uprave policije i državne službenike i namještenike MUP-a sa 379,50 na 415 KM te povećanju naknade za minuli rad sa 0,5 na 0,6 posto za svaku godinu radnog staža, počevši od 1. januara ove godine.

"Sindikat nije imao nerealnih želja, sagledavši opću situaciju i došli smo do zajedničkog rješenja tako da mislim da u nastavku saradnje sa ovom Vladom ZDK-a, gledavši ujedno i materijalnu opremljenost policije, da idemo u dobrom smijeru i da je ovo jedna jako dobra saradnja", rekao je predsjednik Sindikata policije MUPZDK Vlatko Popov.

Premijer Nezir Pivić podsjetio je da je Vlada ranije postigla dogovor o povećanju plate prosvjetnim radnicima, koje su trenutno najveće u FBiH, te da će ove sedmice, nakon pregovora sa sindikatom MUP-a, biti održan sastanak sa sindikalnim predstavnicima državnih službenika i namještenika u pravosuđu i javnoj upravi.

"Ovo povećanje je sasvim logično iz razloga što su povećane cijene troškova života. Cilj nam je da se poboljša materijalni status uposlenika i da imamo zadovoljne uposlenike, ali isto tako, sa druge strane, očekujemo da kvalitetno rade svoj posao i tražit ćemo odgovornost u njihovom radu u smislu da pružaju na najbolji način uslugu svim građanima ZDK-a", rekao je Pivić.

Napomenuo je da je dogovorena osnovica od 415 KM trenutno najveća od svih 10 kantona u FBiH, iako je budžet ovog kantona, primjerice, dvostruko manji od Kantona Sarajevo.

"Mi vodimo jednu racionalnu politiku da dajemo veći prostor našim zaposlenicima u cilju njihovog zadovoljstva, odnosno pružanja što kvalitetnijih usluga našim građanima. Važno je istaći da je ZDK jedini kanton koji nema profesionalnu uposlenih zastupnika u Skupštini, da predsjedavajući svoj posao radi volonterski, da su plate ministara i premijera možda 50-te u kantonu po redu veličine tih primaja, tako da to govori u prilog tome da je Vlada i Skupština opredijeljena da prioritet dajemo uposlenicima, a u cilju što kvalitetnijeg obavljanja ovog posla", rekao je Pivić, saopćeno je iz Pressa ZDK-a. 

Ministar unutrašnjih poslova Emir Vračo izrazio je zadovoljstvo postignutim dogovorom o povećanju osnovice, koji će biti konkretizovan potpisivanjem novog kolektivnog ugovora, rekavši da je u fokusu Vlade i MUP-a i opremanje policije.

"Na ovaj način je Vlada ZDK prepoznala rad policijskih službenika, jer samo zadovoljan policijski službenik je garant sigurnosti i bezbjednosti građana ZDK-a. Ovogodišnji budžet za kapitalna ulaganja je rekordan i iznosi 3,5 miliona KM, a rebalansom budžeta ćemo nastojati da taj iznos u narednom periodu bude još veći", rekao je Vračo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti