Prevladavanje krize

Jašarspahić: Pad izvoza bh. industrije traži reakciju

05.02.2024. 14:22 / Izvor: Avaz.ba
VTK

Foto: N1

Godišnji pad izvoza industrije skoro za petinu samo ilustrira osjetljivost bh. ekonomije.

Godišnji pad izvoza industrije skoro za petinu samo ilustrira osjetljivost bh. ekonomije, koja je ovisna o mnogo faktora, kazao je za "Avaz" predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić.

Svaki poremećaj na globalnom tržištu, posebno na prostoru EU, direktno se odražava na domaće, izvozno orjentirane kompanije, a značajan finansijski pad izvoza svakako traži reakciju.

"Uzrok smanjenja izvoza je smanjenje privredne aktivnosti u EU, kao glavnom izvoznom partneru bh. kompanija. Nemamo precizne podatke, ali veliki dio izvoza odnosio se na čelik iz Mitala, a znamo da je prošla godina bila godina zastoja ove vrste proizvodnje. Izvoz električne energije je također bio ranije značajniji. U ovakvoj situaciji bitno je da nadležne institucije slušaju glas privrede, da se istražuju i ispituju eventualne posljedice unaprijed više godina, a ne da se čeka", kaže Jašarspahić.

Smanjenje broja upita za ponude od strane glavnih igrača u globalnim lancima snabdjevanja danas uzrokovat će manji broj narudžbi i ugovorenih poslova za naše kompanije.

"U tom slučaju je vrlo bitno da kompanije pokušaju da pronađu druga tržišta, da se promovišu što više na međunarodnih sajmovima, da se o kvalitetu bosanskohercegovačkih proizvođača čuje. S druge strane značajno je da se u budžetima resornih ministarstava ostavlja prostora za podršku svakoj vrsti poboljšanja poslovanja - uvođenju novih tehnologija, inovacijama, energetskoj efikasnosti, svemu što može voditi ka boljoj produktivnosti i dodatnim zapošljavanjima", ističe Jašarspahić.

Jašarspahić potvrđuje da bi mreža diplomatsko – konzularnih predstavništava u svijetu mogla pomoći prevladavanju krize jer, kako kaže, diplomatija postoji i zbog promocije domaćih proizvoda i ekonomskih potencijala.

"Mislim da se u svakom pojedinačnom sektoru treba razmotriti koji su to strateški proizvodi i koja su to strateška tržišta na koja bi ih bh. proizvođači mogli izvesti. Nama to i dalje ostaju zemlje EU, ali i EU je široko područje, a osim toga imamo mogućnost otvaranja bilateralnih razgovora sa drugim tržištima u Mediteranu – sjeverna Afrika, Turska, Grčka, Italija, Španija, jer taj prostor ima kapacitet", dodaje Jašarspahić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti