Novčanici političara puni

Profesor finansija tvrdi da smo bogati: Gdje su onda pare?

06.02.2024. 07:45 / Izvor: N1
novac

U Bosni i Hercegovini novca ima. Taj novac uglavnom završi u novčanicima političara, ali ne i građana.

U Bosni i Hercegovini novca ima. Taj novac uglavnom završi u novčanicima političara, ali ne i građana. Nije da to nismo znali, samo nas je na to očito trebao podsjetiti pomoćnik američkog državnog sekretara James O'Brien.

Poskupio hljeb, poskupljuje gorivo, luk se kupuje na komad, čuje se žamor na Tržnici. Istovremeno državna kasa od indirektnih poreza nikad punija. Samo u januaru je od PDV-a građana i privrede prikupljeno skoro 870 miliona KM u godina za nama preko 10,6 milijardi KM. U Upravi koja hrani sve budžete ističu da pravična raspodjela prikupljenog novca nije njihov posao.

“Kad se ovi prihodi rasporede, tu se završava nadležnost UIO. Vjerujemo da će ova 2024.godina u mjesecima koji slijede biti mjeseci gdje ćemo na mjesečnom nivou premašiti milijardu KM”, smatra Ratko Kovačević, portparol UIO.

Inflacija dakle pogoduje punjenju budžeta na svim nivoima, ali prazni dodatno džepove građana. Najveći budžet ima Federacija BIH, ali milijarde prođu i kroz ruke vlastodržaca i na nivou države, ali i u Republici Srpskoj. Slično i u kantonima.

Sve puniju budžetsku kasu, građani sve manje osjete. I pitaju se -socijalna pravdo, gdje si?

“Narod finansira i radna mjesta, posebno u javnom sektoru gdje radi čak 44% od ukupno zaposlenih. Kontrola utroška gotovo da ne postoji, ili se radi pro forme. Zamislite grad u Evropi od 600.000 stanovnika, sa dvije termoelektrane, 4-5 hidroelektrana, šumama i rudama, kako bi prosječan stanovnik tog grada živio. Sigurno ne, kao prosječan stanovnik Republike Srpske, sa svim nabrojanim bogatstvima”, kaže Siniša Vukelić.

“Novac se odlijeva sa strane u privatne i stranačke džepove. Ljudi na vlasti da bi ukrali milion maraka, on mora nanijeti štetu od 10 miliona KM, kolateralnu štetu koju nanosi svojim radom, ili neradom, to je jedan od najvećih problema”, dodaje.

Problem je evidentirao i profesor Sanel Halilbegović, koji se vodi onom da “pare nisu problem, jer para ima”.

“U stvari smo vrlo bogati, ali birokratska aždaja nas jednostavno uništi. 99% bh. stanovnika uopšte nema pojam o kojim se u stvari novcima radi”, tvrdi Halilbegović.

Inflacija je na neki način bila sreća u nesreći za vlast, objašnjava Halilbegović. Referiše se posebno na ranije uzete kredite, jer je vrijednost novca opala s inflacijom.

“Naše vlastodršce vile pronosaju, što bi se reklo”, navodi ovaj profesor finansija.

Međunarodni monetarni fond procijenio je da će BDP u 2024. godini u BiH biti 3 %. Ipak neugodno visokom ocijenjena je stopa inflacije, konstatovana visoka stopa nezaposlenosti mladih oko 28%, pa će shodno procjenama minimalni rast BDP-a biti nedovoljan za poboljšanje standarda života.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti