Bit će gotov do kraja ove godine

Vlada osigurala 330.000 KM za izradu Registra kućnih ložišta ZDK

06.02.2024. 12:25 / Izvor: Akta.ba
Mustafa

Registar kućnih ložišta Zeničko-dobojskog kantona, koji rade stručnjaci bit će izrađen do kraja ove godine.

Registar kućnih ložišta Zeničko-dobojskog kantona, koji rade stručnjaci Centra za okoliš ZDK pri Institutu “Kemal Kapetanović” iz Zenice, bit će izrađen do kraja ove godine - najavio je danas direktor te ustanove Mustafa Hadžalić.

Pomenuti institut djeluje kao organizaciona jedinica Univerziteta u Zenici pa novac za opremanje i kadrovsko jačanje Centra osigurava Vlada ZDK, čiji je resorni ministar okoliša Adnan Šabani danas posjetio tu ustanovu te razgovarao s vodećim ljudima Centra i Instituta.

"Mi smo u fazi izrade Registra kučnih ložišta u ZDK-u, kojim će biti obuhvaćene sve općine i gradovi na nivou ZDK-a. Biće registrovana kućna ložišta, njihove emisije u zrak i potrebe za ulaganjem da bi se smanjile emisije te da bi se doveo kvalitet zraka u nekakav bolji nivo.

Registar je proizašao iz Akcionog plana, koji smo napravili ranije i kojim su propisane određene mjere i određeni projekti koji se trebaju uraditi da bi kvalitet zraka u ZDK došao na bolji nivo", kazao je Hadžalić.

Usvajanjem Plana utroška sredstava na UNZE-u, dodaje, palnirano je da će “za nekih osam do 10 mjeseci, odnosno do kraja godine”, izraditi Registar kućnih ložišta ZDK-a.

Institutu su, napominje, neophodna finansijska sredstva za “finansiranje spoljnih saradnika, za izradu numerike i određenih simulacija i snimanja”.

"Ovo je drugi radni sastanak, kako sam ja na mjestu ministra okoliša. Prije, nekih tri mjeseca, dogovorili neke stvari. Prije, nekih 15-ak dana, na Vladi ZDK usvojen je prijedlog za izdvajanje 330.000 KM za izradu ovog registra kućnih ložišta. To je veoma važno za cijeli kanton, a posebno za Grad Zenicu, jer svi znamo kakva je kvaliteta zraka u Zenici", kazao je ministar Šabani.

Napominje kako su današnji sastanak i organizirali s ciljem da dobiju informacije koji su rokovi te za koliko će vremena dobiti pomenuti registar, nakon čega će odrediti daljnje aktivnosti unutar tog ministarstva.

Centar za okoliš ZDK-a u gradovima i općinama tog kantona ima instaliranih osam stacionarnih uređaja za monitoring zraka, a posjeduju i jedan mobilni uređaj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti