Čiste njive od korova

Građani već počeli da pale njive, vatrogascima pune ruke posla

08.02.2024. 07:58 / Izvor: Nezavisne novine
Požar

Građani su iskoristili tople dane da očiste svoje njive, odnosno da zapale korov, te su zbog vatre koja se proširila vatrogasci imali pune ruke posla.

Građani su iskoristili tople dane da očiste svoje njive, odnosno da zapale korov, te su zbog vatre koja se proširila vatrogasci imali pune ruke posla.

Tako je u najvećem gradu u Republici Srpskoj za tri dana zabilježeno 14 požara koji su se uglavnom odnosili na nisko rastinje, travu i šume.

Vatrogasno-spasilačka brigada Banja Luka ima sve više intervencija upravo gdje gori nisko rastinje ili šuma, te tako skoro svaki dan ima minimalno po jednu intervenciju ovog tipa.

Iz Policijske uprave Banja Luka apeluju da građani budu oprezni prilikom uređenja imanja, spaljivanja korova i drugog gorivog materijala, budući da je na području u nadležnosti ove uprave u prethodna tri dana evidentirano 14 požara uglavnom suve trave, niskog rastinja i šume.

"Građani, poljoprivrednici i šumski radnici pozivaju se da se pridržavaju zakonskih odredaba, da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju je bez nadzora i ne uništavaju prirodu, jer mala nepažnja može imati velike posljedice", navode iz Policijske uprave Banjaluka, koja će preduzimati zakonom propisane mjere protiv lica koja su izazvala požar i time ugrozila živote i zdravlje ljudi i pričinila materijalnu štetu.

Takođe navode da su svi koji pale vatru na otvorenom dužni da je nadziru, te ugase da bi se spriječilo raznošenje i nekontrolisano gorenje i požari, posebno u blizini šumskih kompleksa i zasada.

"Zakonom o zaštiti od požara kao jedna od obaveznih mjera zaštite zabranjeno je paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre", navode oni.

Iz Policijske uprave Banja Luka podsjećaju i da je propisana novčana kazna od 100 KM do 1.000 KM za fizička lica koja pale korov i drugi poljoprivredni otpad bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i nepreduzimanja svih potrebnih radnji na sprečavanju širenja vatre.

Vatrogasci u Doboju su takođe imali pune ruke posle, te su samo u nekoliko dana gasili čak pet požara koji su se odnosili na nisko rastinje ili šumu.

"Sa lijepim vremenom dolazi nam i povećan broj šumskih požara i požara niskog rastinja. U proteklih nekoliko dana imali smo niz požara, a gorjelo je nisko rastinje u naselju Ritešić, Paklenici, kao i nisko rastinje i šuma u naselju Veliki Prnjavor, Ševarlije, a imali smo i jedan požar gdje je gorjelo sijeno u naselju Uler", navode oni.

Osim u Doboju, požara ovog tipa je bilo i u Ribniku, u neseljima Previja, Sitnica, Zableće, kao i zaseoku Tepići.

Požar niskog rastinja zabilježen je i u Kozarskoj Dubici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti