Izražavaju nezadovoljstvo

Poljoprivrednici u Semberiji još čekaju na novac za odštetu nastalu u nevremenu

08.02.2024. 08:45 / Izvor: BHRT
BHRT

Foto: Semberija

Dok poljoprivrednici u Gradišci izražavaju prosvjed, u Bijeljini se nadaju što skorijoj uplati novca za odštete.

Dok poljoprivrednici u Gradišci izražavaju prosvjed, u Bijeljini se nadaju što skorijoj uplati novca za odštete. Grad Bijeljina je napravio prvi korak i donio odluku o novom kratkoročnom zaduženju u iznosu od 1,1 milijun maraka za isplatu odštete nastale u olujnom nevremenu u srpnju prošle godine. No, kada će im novac biti uplaćen i jesu li ova sredstva dovoljna za pretrpjelu štetu? 

Grad Bijeljina podići će kredit od 1,1 milion maraka da isplati štetu poljoprivrednicima, kojima su u olujnom nevremenu prošlog ljeta uništeni plastenici, voćnjaci i polja kukuruza, odlučila je Skupština Grada.

"Ono što je takođe usvojeno kao zaključak je da se spisak svih lica koja su pretrpjela štetu objavi na sajtu grada da to bude jasno, pregledno transparentno kolika je šteta, koliko će novca svako od tih lica dobiti", kaže predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević.

Iako su odbornici usvojili odluku, iznijete su brojne zamjerke.

"Smatramo da je postojala mogućnost da se pronađu sredstva i u tekućem budžetu. Postojaće određena procedura i kasnije ćemo reabalansom budžeta tek moći da iskoristimo sredstva tako da će to produžiti isplatu štete našim sugrađanima", stava je šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini Grada Bijeljina Željko Grebić.

Nakon što je 19. jula Semberiju pogodilo olujno nevrijeme sa jakim udarima vjetra, na adresu odjeljenja za poljoprivredu pristiglo je 580 zahtjeva za procjenu štete, od kojih se većina, 502 odnosi na uništene plastenike, a ostatak na oštećene voćnjake i zasade kukuruza. Procjenu štete vršile su četiri komisije.

Ipak, kredit će pokriti samo polovinu sredstava, jer je šteta procijenjena na 2,2 miliona maraka. Gradonačelnik Bijeljine nije komentarisao odluku o kreditu, a na nedavnom sastanku sa resornim ministrom u Bijeljini prst je upirao u njih. 

"Grad Bijeljina je započeo tu proceduru i okončaće je i isplatiće tu odštetu u iznosu od 1,1 miliona maraka, odnosno 50% ovdje danas nismo mogli čuti odgovor od ministra da li će nivo RS i Vlada i resorno ministarstvo isplatiti 550 000 konvertibilnih maraka", navodi gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Poljoprivrednici ogorčeno poručuju: "Sredstva su nam trebala juče“.

"Treba što hitnije pokušati jer izlazimo u proljetnu sjetvu, treba prihraniti pšenicu, podsticaji treba da se isplate, mi ne možemo više čekati, mi moramo se pokušati organizovati", stava je Savo Bakajlić iz Udrženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice.

Iako su odbornici usvojili odluku o kreditu, sredstva će biti operativna tek u drugoj polovini godine, nakon rebalansa budžeta, kažu iz gradskog parlamenta, te su ratari na dvostrukom gubitku.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti