U toku je prvi ovogodišnji poziv

Skoro 970.000 KM dostupno za društvene projekte i biznise mladih

09.02.2024. 13:58 / Izvor: Akta.ba
Omladinska banka

U toku je prvi ovogodišnji poziv Mozaik omladinskih banka za projekte i biznise mladih.

U toku je prvi ovogodišnji poziv Mozaik omladinskih banka za projekte i biznise mladih. Fond od 196.000 KM namijenjen je za finansiranje biznis ideja koje pokreću mladi, dok je fond od 771.996 KM namijenjen za društvene projekte neformalnih grupa mladih. Ove inicijative imaju za cilj promociju omladinskog preduzetništva i aktivizma, nudeći mladima priliku da svoje ideje pretvore u stvarnost. Sredstva od gotovo milion konvertibilnih maraka obezbijedila je Fondacija Mozaik u partnerstvu sa 49 općina, opština i gradova širom Bosne i Hercegovine, a fondom upravljaju Odbori 49 Omladinskih banaka koji su sastavljeni od mladih volonterki i volontera u tim zajednicama.

Poziv za društvene projekte i biznise mladih je otvoren do 15.2.2024. do 14.00. Prijavna forma za projekte, kao i prijavna forma za biznise su dostupne na ob.rolify.pro.

Bespovratni grant od 2000 KM je predviđen za registraciju biznisa ili za podršku radu biznisima mladih koji su registrovani u ovoj godini. Mozaik omladinske banke su od 2018. godine do danas podržale 276 biznisa mladih različitih profila, koji su karakteristični po tome što u svom djelovanju u jednom segmentu vraćaju zajednici vodeći se principima održivosti i solidarnosti.

“U većini slučajeva mlade osobe kada razmišljaju o pokretanju vlastitog biznisa vrlo često sebi postavljaju pitanje kako ću ja to, dakle postoji bojazan da se neće snaći, ali iz mog ličnog iskustva kroz djelovanje u Omladinskoj banci Gračanica uvidio sam da taj segment pokretanja vlastitog biznisa nije komplikovan, kao što svi na prvu smatramo. Finansijska, ali i najvažnije mentorska podrška kroz navedene programe zaista svima dobro dođe, te u svakom momentu poslovanja znate da se uvijek imate nekome obratiti za savjet”. Ovako opisuje svoje iskustvo Kerim Grbić, mladi preduzetnik iz Gračanice, koji se nakon niza godina bavljenja aktivizmom i volontiranjem odlučio pokrenuti svoj biznis G-Farm.

kerim

Grant od 1800 KM za neformalne grupe mladih (3-7 članica i članova grupe) od 17 do 35 godina namijenjen je svima koji žele unaprijediti svoje zajednice. Dragana Muratović, članica Omladinske banke Mostar o svom iskustvu kaže: „Obično su to bile male kvartovske akcije gdje bi se skupili i očistili svo područje na kojem smo provodili dane. U nekom trenutku se desila i ideja da na jednoj površini napravimo i mali park što smo i učinili. Aktivizam tada, a dijelom i danas za mene znači pomoć zajednici za bolje sutra, jednostavno biti društveno korisna i pomoći koliko mogu u trenutku“ rekla je opisujući svoja iskustva sa aktivizmom i ovim programom.

drag

A da je veliki broj mladih koji su napravili sjajne stvari u okviru ovog programa govori u prilog podatak da je od 2008. godine do danas kroz Mozaik omladinske banke realizovano 4.759 projekata u kojima je učestvovalo 57.480 volontera i volonterki.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti