Krivično djelo

Dva pripadnika Granične policije BiH optuženi za uzimanje mita od 20 eura

09.02.2024. 16:21 / Izvor: Avaz.ba
sud

Sud BiH je potvrdio optužnicu protiv Nijaza Halilovića i Đorđa Mijovića.

Sud BiH je potvrdio optužnicu protiv Nijaza Halilovića i Đorđa Mijovića zbog sumnje da su počinili krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi. 

Optuženi se terete da su 26. avgusta 2021. godine na Međunarodnom graničnom prelazu Hum, općina Foča, u svojstvu službenih lica u institucijama BiH, kao policijski službenici Granične policije BiH, izvršili krivično djelo. 

Kako se navodi u zvaničnom saopćenju Suda BiH, Nijaz Halilović se tereti da je, kao vođa tima na graničnom prelazu, i Đorđe Mijović, raspoređen na poslovima policajca za graničnu kontrolu, s pravima i obavezama koje proizlaze iz ovlaštenja propisanih Zakonom o Graničnoj policiji BiH, i to Đorđe Mijović, prilikom vršenja granične kontrole putnika na ulazu u Bosnu i Hercegovinu iz pravca Republike Crne Gore, nakon što je utvrdio da putnik E. X. ne posjeduje niti jedan dokaz za negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa na virus SARS-CoV-2, potvrdu o vakcinaciji ili potvrdu izdatu od ljekara da je lice preboljelo bolest koronavirus, navedenom putniku je dozvolio izlazak iz autobusa i ulazak u službene prostorije Granične policije BiH na MGP Hum, u kojima se nalazio Nijaz Halilović.

Dalje se navodi da je tom prilikom Đorđe Mijović usmeno informirao Nijaza Halilovića o trenutnom statusu putnika E. X., nakon čega su oba policijska službenika GPBiH, koristeći se prethodnim saznanjem da putnik ne ispunjava propisane dodatne uvjete za ulazak stranaca u BiH, a u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, od putnika E. X. zahtijevali i primili dar u vidu novca u iznosu od 20 eura (približno 40 KM) da ne izvrše radnju koju su bili obavezni izvršiti te na taj način licu E. X. omogućili ulazak u BiH, odnosno nisu postupili shodno odredbama Zakona o strancima BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti