SASTANAK U FIPA

Ambasador Di Ruzza: Ekonomska saradnja BiH i Italije raste iz godine u godinu

10.02.2024. 08:23 / Izvor: Akta.ba
FIPA

Vršilac dužnosti direktora FIPA Marko Kubatlija primio je u četvrtak ambasadora Italije u BiH Marca Di Ruzza.

 Vršilac dužnosti direktora Agencije za promociju stranih ulaganja Bosne i Hercegovine (FIPA) Marko Kubatlija primio je u četvrtak ambasadora Italije u BiH Marca Di Ruzza, te predstavnike kompanije SIMEST, Carlo De Simone i Jelenu Čukanović.

Glavna svrha posjete bila je predstavljanje aktivnosti SIMEST-a, kompanije grupe Cassa Depositi e Prestiti koja od 1991. godine podržava rast italijanskih kompanija u inostranstvu i strategiju internacionalizacije italijanskog sistema.

Delegacija SIMEST-a trenutno boravi u posjeti Bosni i Hercegovini na sastancima sa državnim organima i institucijama u ekonomskom, finansijskom i komercijalnom sektoru.

Kubatlija je upoznao goste sa uslugama koje Agencija nudi stranim investitorima od početka do kraja ulaganja, uključujući relevantnu zakonsku regulativu i visinu poreza, ističući činjenicu da FIPA u svojoj bazi podataka ima 500 investicionih projekata ulaganja koji mogu biti ponuđeni investitorima u svakoj oblasti.

Na sastanku je, između ostalog, razgovarano o predstojećem događaju Business Forum BiH-Italija, koji je planiran za april ove godine, a koji će okupiti bosanskohercegovačke i italijanske kompanije koje su već prisutne u našoj zemlji, kao i kompanije iz Italije željne saznanja o mogućnosti ulaganja i komercijalnim partnerstvima u Bosni i Hercegovini. Tokom tog događaja FIPA namjerava iskoristiti priliku da ponudi prezentaciju svojih aktivnosti u sektorima u kojima će biti koncentrisan rad.

Ambasador Di Ruzza je naglasio da ekonomska saradnja BiH i Italije raste iz godine u godinu i da statistički podaci sve više potvrđuju intenzitet i dinamiku ekonomskih i trgovinskih odnosa između dvije zemlje. Italija je zapravo postala prvi izvoznik u BiH i drugi komercijalni partner naše zemlje u apsolutnom smislu. Također je naveo da bosanskohercegovačko tržište ima veliku mrežu italijanskih kompanija, posebno u sektorima: finansijski, metalurški, hemijski, energetski, tekstilni i obućarski, drvoprerađivački i dr. kroz direktna ulaganja ili osnivanje zajedničkih preduzeća sa lokalnim partnerima. Sve ovo se navodi kako bi se razumjele konkurentske prednosti koje nudi različita mješavina faktora koji BiH čine atraktivnom destinacijom za italijanske kompanije.

Istaknuto je da je FIPA zainteresovana za učešće na velikim ekonomskim događajima u Italiji 2024. godine, gdje se potencijalni investitori mogu sastati i ponuditi ulaganje u BiH.

SIMEST će evaluirati moguće projekte sa FIPA-om i drugim nadležnim institucijama BiH s ciljem daljeg povećanja ekonomskog partnerstva između dvije zemlje, saopćeno je iz FIPA-e.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti