Usklađivanje sa politikom ZPP EU

Vijeće ministara BiH usvojilo Strateški plan ruralnog razvoja BiH do 2027. godine

10.02.2024. 10:06 / Izvor: Akta.ba
vijeće

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je i uputit će Parlamentarnoj skupštini BiH Strateški plan ruralnog razvoja BiH od 2023. do 2027.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je i uputit će Parlamentarnoj skupštini BiH Strateški plan ruralnog razvoja BiH za razdoblje od 2023. do 2027. - okvirni dokument, koji je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih poslova. Ovim dokumentom utvrđuju se strateški ciljevi postupnog usklađivanja poljoprivrede i ruralnog razvoja sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom Europske unije (ZPP EU) i privlačenja investicija.

Vizija strateškog razvoja poljoprivrede u petogodišnjem razdoblju je unaprijeđen, konkurentan i  klimatski otporan poljoprivredno-prehrambeni sektor s većom produktivnosti i boljom tržišnom orijentacijom, koju prati veća digitaliziranost i inovacije, održivo upravljanje zemljišnim i drugim prirodnim resursima, prosperitetna i očuvana ruralna područja u Bosni i Hercegovini privlačna za život i privređivanje svih stanovnika, a posebno mladih. 

Indikativni financijski okvir za realizaciju Strateškog plana predstavlja zbroj sredstava planiranih u strategijama razvoja poljoprivrede Federacije BiH, Republike Srpske, Brčko distrikta BiH, uključujući i sredstva na državnoj razini planirana za implementaciju mjera Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, agencija, uprava i ureda na razini BiH i procjene sufinanciranja iz drugih izvora.

Ukupan proračunski okvir Strateškog plana je 1,78 milijardi KM, a iz ostalih izvora se očekuje mobiliziranje dodatnih 533 milijuna KM, što zajedno čini 2,24 milijarde KM za pet godina njegove implementacije. Financijska sredstva će biti osigurana od Federacije BiH (42,7 posto) i kantona (14,4 posto), Republike Srpske (18,1 posto), Brčko distrikta BiH (3,5 posto), državne razine (1 posto) te dodatnih 20,3 posto od grantova EU-a i drugih donatora.

Tokom razdoblja realizacije planira se povećanje proračunskih  izdvajanja za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja po prosječnoj stopi od 4,6 posto godišnje, tako da bi sredstva raspoloživa u 2027. godini (394 milijuna KM) trebala biti veća za 20 posto u odnosu na početnu 2023. godinu (329 milijuna KM).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti