Po nalogu Tužilaštva BiH

Proširena istraga u aferi "Prisluškivanje", pretresena imovina uposlenika Suda

14.02.2024. 08:23 / Izvor: Avaz.ba
BiH

SIPA osim kuće Debevca pretresla još tri osobe, među njima i uposlenik Suda BiH zbog sumnje za primanje mita.

Tužilaštvo BiH proširilo je istragu u aferi "Prisluškivanje" protiv suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića Osmice, bivšeg direktora OSA-e. 

Istraga je proširena na više predmeta, što je jedan od razloga zbog čega je postupajuća tužiteljica Bojana Jolović zatražila produženje pritvora za još mjesec dana.

Kako je "Avaz" već objavio, po nalogu Tužilaštva BiH, uz odobrenje Suda, pripadnici SIPA-e obavili su pretres kuće uhapšenog Debevca, no to nije nije sve. 

Pripadnici SIPA-e, osim kuće Debevca, pretresli imovinu još tri osobe. Jedna od njih je, kako saznaje "Avaz", uposlenik Suda BiH. Radi se o muškarcu inicijala M.P.

Naime, policijski uposlenici Državne agencije za istrage i zaštitu –SIPA, postupajući pod nadzorom tužiteljice i uz naredbu Suda BiH, izvršili su pretrese i izuzimanje predmeta na ukupno šest lokacija na području Sarajeva, čime je potvrđeno pisanje "Avaza".

Ove aktivnosti se provode u predmetu protiv osumnjičenih suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i nekadašnjeg direktora OSA BiH Osmana Mehmedagića, a u okviru proširenja istrage na više događaja sa sumnjom na koruptivne aktivnosti i druge nezakonitosti.

Debevec i Mehmedagić u sudnici. Avaz

Tužilaštvo BiH, u zakonskom roku uputilo je prijedlog za produženje pritvora dvojici osumnjičenih za još 30 dana, kako bi se mogle u cijelosti realizirati sve potrebne aktivnosti, radi donošenja tužiteljske odluke u predmetu.

"S ciljem zaštite istrage, u ovom trenutku ne možemo iznositi više detalja ili informacija", naveli su iz Tužilaštva BiH.

Proširenje istrage protiv Debevca se odnosi na sumnju na koruptivne aktivnosti, tačnije da je suspendirani predsjednik Suda BiH osumnjičen za primanje mita za predmete koji su se vodili pred ovim Sudom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti