Članovi antikorupcione komisije

Građani očekuju veće rezultate borbe institucija za vladavinu prava

14.02.2024. 12:10 / Izvor: Akta.ba
BiH

Zaključeno da će saradnja Komisije za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma PSBiH i Tužilaštva BiH biti nastavljena.

Predsjedavajući Komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za borbu protiv korupcije Branislav Borenović, zamjenica predsjedavajućeg Ermina Salkičević – Dizdarević i član Komisije Nenad Grković razgovarali su u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine s glavnim tužiocem Milankom Kajganićem, saopćio je Sektor Parlamentarne skupštine BiH za odnose s javnošću.

Članovi su upoznali glavnog tužioca s nadležnostima i radom Komisije, istakli značaj snažnijeg uključivanja svih institucija, posebno pravosudnih, u borbu protiv svih oblika organizovanog kriminala i korupcije. Naglasili su da je to jedan od ključnih zadataka institucija vlasti na putu BiH ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, ali i upozorili da građani očekuju značajnije rezultate institucionalne borbe za vladavinu prava.

Na sastanku je razgovarano i o aktivnostima u borbi protiv korupcije, koje Tužilaštvo BiH i partnerske agencije za provedbu zakona preduzimaju s ciljem otkrivanja, procesuiranja i kažnjavanja počinilaca koruptivnih krivičnih djela naročito u institucijama na nivou države.

Naglašen je značaj saradnje institucija zakonodavne vlasti i parlamentarnih tijela s agencijama za provođenje zakona, što je, kako je rečeno, vrlo bitno u segmentu detektovanja mogućih pojavnih oblika korupcije u organima vlasti.

Zaključeno je da će saradnja Komisije za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma PSBiH i Tužilaštva BiH biti nastavljena.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti