Istanbulska konvencija

Kazneni zakon Brčko distrikta bit će usklađen s konvencijama Vijeća Europe

15.02.2024. 10:42 / Izvor: Fena
Brčko

Republika Srpska već implementirala rješenja iz Istanbulske konvencije kroz svoje zakonodavstvo dok je Federacija BiH na putu da to učini.

Skupština Brčko distrikta BiH usvojila je, u prvom čitanju, izmjene i dopune Kaznenog zakona Brčko distrikta kojim će ovaj zakon biti usklađen s konvencijama Vijeća Europe, odnosno s Istanbulskom konvencijom o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji i Lanzarote konvencijom o zaštiti djece od seksualnog zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja, a koje je BiH potpisala 2013. godine.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić napomenuo je da je Republika Srpska već implementirala rješenja iz Istanbulske konvencije kroz svoje zakonodavstvo dok je Federacija BiH na putu da to učini, navodi se u priopćenju Skupštine Brčko distrikta.

"Sigurno je da ćemo do drugog čitanja pokušati, u suradnji s Pravosudnim povjerenstvom Distrikta, koje je i predlagač ovih izmjena i dopuna, riješiti sve nedoumice da bi Zakon, na koncu, dobio potrebnu potporu", rekao je Milić.

Vršitelj dužnosti tajnika Pravosudnog povjerenstva Brčko distrikta BiH Rade Mitrović rekao je da Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona Brčko distrikta BiH, pored izmjena i dopuna postojećih odredaba, sadrži i 42 članka u kojima su propisana nova kaznena djela i nove odredbe.

Mitrović je istakao da je Nacrtom predviđena uspostava posebnog registra osoba koje su pravomoćno osuđene za kaznena djela protiv spolnog integriteta braka i obitelji u kojima su žrtve djeca.

"Izmjenama i dopunama postojećih odredaba mijenja se i definicija pojma djeteta i u smislu ovoga Zakona djetetom će se smatrati osoba koja nije navršila osamnaest (18) godina", rekao je Mitrović na sjednici, tijekom izlaganja Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona Brčko distrikta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti