Na današnjoj sjednici

Vlada ZDK usvojila Nacrt zakon o robnim rezervama

16.02.2024. 11:53 / Izvor: Fena
Vlada ZDK

Vlada Zeničko-dobojskogkantona (ZDK) usvojila je danas Nacrt zakona o robnim rezervama ZDK.

Vlada Zeničko-dobojskogkantona (ZDK) usvojila je danas Nacrt zakona o robnim rezervama ZDK i Prijedloga zakon o mirovnom i arbitražnom vijeću ZDK – potvrdio je nakon današnje sjednice premijer tog kantona Nezir Pivić.

To su, napomenuo je Pivić, dva vrlo važna zakona koja se tiču rada Vlade ZDK, koji će doprinijeti boljem rješavanju robnih rezervi.

"To je u fokusu našeg budućeg rada, iz razloga što moramo imati sigurne robne rezerve za potrebe građana ZDK-a. Kada govorimo o zakonu o mirovnom i arbitražnom vijeću ZDK-a, to je iz razloga da bi se rasteretio sudski sistem. 

Znamo da postupci pred sudovima traju jako dugo, a da se na rješavanje određenih pitanja čeka jako puno te da u tom smislu imamo problem s efikasnošću rada sudova. Ovo je prilika da se određeni sporovi rješavaju u mnogo kraćem i bržem postupku. To je vrlo važno pitanje za sve građane ZDK", kazao je Pivić.

Danas je, dodao je, usvojen Program utroška sredstava za Civilnu zaštitu ZDK, koji iznosi 1.600.000 KM.

"Razgovarali smo o pitanju realizacije određenih projekata iz utroška sredstava iz Kantonalne bolnice Zenica. Tu smo došli u situaciju da, nekih 9.000.000 KM stoji na rješavanju, iz razloga što se to dodatno zakompliciralo sa odlukom gradonačelnika Zenice da bojkotuje projekte koji se odnose na KBZ.

Danas smo raspravljali o načinu i mehanizmu prevazilaženja trenutne situacije, s obzirom da su određene te formalne administrativne prepreke, koje su zaustavile defakto izgradnju Interventne kardiologije prije tri-četiri godine - gdje je bio gotov projekt i gdje plaćamo određene “penale”, upravo iz tih razloga. Zato što se, evo, spori oko zemljišta unutar kruga KBZ-a", kazao je Pivić.

Vlada ZDK je, dodao je, izdvojila i značajan dio sredstava za Osnovnu školu u Medakovu, općina Tešanj. Današnjom odluko izdvojeno je dodatnih 600.000 KM.

"U javnosti se više puta raspravljalo o toj školi, kao o neuslovnoj školi. Mi smo danas izdvojili jedna značajna sredstva, koja će sigurno biti dovoljna da se može, u novoj školskoj godini krenuti s realizacijom nastave u toj školi", podvukao je Pivić.

Značajna su sredstva, kazao je, dodijelili i za pomoći boračkoj populaciji po osnovu raspisanih javnih poziva.

"Radi se o kontinuiranoj pomoći za boračku populaciju, što je svakako opredjeljenje Vlade ZDK da pruža posebnu podršku budžetskoj populaciji. To se ogleda i donošenju novog zakona, gdje dolazimo do novih obaveza, u iznosu od 9.000.000 KM", kazao je Pivić.

Vlada ZDK će pomoći rješavanju zdravstvenih i stambenog pitanja, kao i drugih potreba te populacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti