PUT UMJETNOSTI I ZANATA

Inspirisana očevim radom s drvetom, studentica ekonomije pokrenula biznis InovaResin Art

19.02.2024. 11:08 / Izvor: Akta.ba

Ideja za ovaj biznis kako navodi Samra, proizašla je iz inspiracije koju je dobila promatrajući očevu strast prema drvorezbarstvu.

Samra Hasanović, studentica je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, ali pored toga ona je kreatorica i osnivačica malog, ali srčanog biznisa "InovaResin Art".

Odlučila je iskoristiti svoju kreativnost i ljubav prema umjetnosti kako bi stvorila nešto posebno.

"InovaResin Art nije samo poslovna avantura za mene - to je esencija mog srca, moja duša iskazana kroz kreativnost i umjetnost. Inspirisana očevim radom s drvetom, odlučila sam se upustiti u svijet ručnog rada s epoxy smolom", kazala je na početku razgovora za Akta.ba.

STRAST PREMA DRVOREZBARSTVU

Ideja za ovaj biznis kako navodi Samra, proizašla je iz inspiracije koju je dobila promatrajući očevu strast prema drvorezbarstvu, koja joj je ujedno bila neiscrpan izvor snage i motivacije. 

"U njegovim rukama vidjela sam čaroliju transformacije sirovog materijala u remek-djelo, što me potaklo da istražim svoj vlastiti put umjetnosti i zanata. Željela sam stvoriti nešto što će odražavati našu zajedničku ljubav prema umjetnosti, nešto što će nadmašiti obične proizvode na tržištu. U InovaResin Art-u, svaki komad nosi dio te ljubavi i predstavlja autentičan proizvod koji odiše ljepotom i originalnošću. Tako je rođen InovaResin Art- spoj ljubavi prema umjetnosti s inovativnim materijalom kao što je epoxy smola. U svakom radu koji stvaram, osjećam prisustvo očeve inspiracije i podrške, što me vodi naprijed i nadahnjuje da nastavim stvarati čuda", rekla je Samra.

INOVA

RADOVI S EPOXY SMOLOM

Njena ponuda obuhvata raznolike ručno izrađene radove s epoxy smolom, od satova, držača za sapun, podmetača do etažera koji mogu biti sjajan izbor za ekskluzivno prikazivanje kolača, mafina, voća i raznih drugih slatkiša ali za nju to mnogo više od samog proizvoda.

"InovaResin Art, nije samo mjesto gdje nastaju ukrasni predmeti od epoxy smole, to je čarobno utočište gdje se rađaju priče. Svaki komad je jedinstvena priča koju nosi u sebi pažljivo utkane detalje, te neizmjeran trud uložen u svaki, posebno oblikovan komad. Svaki potez četkice odražava strast i predanost. U svijetu u kojem je svaki komad unikatan, gdje se svaki detalj rađa iz srca, InovaResin Art postaje više od samo biznisa - postaje putovanje, priča, inspiracija", ističe Samra.

Ona nam pojašnjava da pravljenje svakog unikatnog rada zahtjeva mnogo vremena i truda, često protežući se kroz nekoliko dana.

"Svaki komad mora proći kroz pažljiv niz procesa izrade, koji uključuje pripremu materijala, nanošenje smole, sušenje i dodatnu obradu kako bi postigao željeni izgled i kvalitetu. Trenutno sam na tom "putovanju" sama, ali se nadam da će mi se uskoro pridružiti i otac. Njegovo iskustvo i podrška bi bili nezamjenjivi za daljnji razvoj našeg biznisa, omogućavajući nam da zajedno stvaramo još veće i kvalitetnije radove koji će oduševiti naše kupce", rekla je.

inova

Samra ističe da najljepši dio njenog posla nije samo krajnji proizvod, već cijela ta putanja koja vodi do njega.

"To su trenuci oblikovanja proizvoda, sitni detalji koje treba urediti, i posebno, osjećaj zadovoljstva koji doživim kada vidim koliko su moji kupci sretni i zadovoljni s onim što sam stvorila. Oni su sretni jer dobiju ne samo funkcionalni proizvod, već i estetski privlačan komad koji nosi dio moje kreativnosti i truda. Osjećaj povezanosti s nečim većim od nas samih, što nadilazi materijalno i postaje dijelom svakodnevnog života drugih, zaista je neprocjenjiv", ispričala je.

Iako je tek na početku svog poduzetničkog putovanja, ističe da je izuzetno zadovoljna reakcijom kupaca.

"Dobivam brojne pozitivne povratne informacije koje su iznimno motivirajuće i potiču na to da nastavim s radom. Svaki put kad vidim osmijeh na licima onih koji su otkrili ljepotu naših radova, osjećam neizrecivu radost i ponos. Osjećam se iznimno ponosno i zahvalno što imamo priliku stvarati nešto što ljudima donosi radost i inspiraciju", kazala je.

Budući da je u teškoj bosanskohercegovačkoj situaciji sama sebi obezbjedila "radno mjesto" i pokrenula vlastiti biznis, pitali smo je u čemu se krije tajna uspjeha.

"Tajna uspjeha nije u tome da se stigne do cilja, već u svakom koraku koji vodi prema njemu. Ona je u hrabrosti da sanjamo velike snove i ustrajnosti da ih ostvarimo. Mladima bih poručila da vjeruju u sebe, da hrabro kroče svojim putem i da nikada ne odustaju od svojih snova, kao i da se ne boje izazova koji dolaze na njihovom putu", poručila je Samra.

inva

Njena vizija za budućnost InovaResin Art-a je nastaviti stvarati unikatne radove koji će nadmašiti očekivanja njenih kupaca i unijeti radost u njihove domove.

"Također, nadam se da ću uskoro uključiti oca u poslovanje, čime ćemo otvoriti vrata velikim projektima na kojima ćemo zajedno raditi. Pored toga, imam i druge ideje za daljnji razvoj, no zadržavam ih za sebe kako bih održala iznenađenje i očuvala našu konkurentsku prednost. Spremna sam za buduće izazove i uzbuđena sam zbog svega što me očekuje", rekla je na kraju razgovora za Akta.ba.

Samrin rad možete podržati na društvenim mrežama facebook i instagram.

Razgovarala: Erna Krnić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti