U TOKU PREGOVORI

Od naredne godine letovi iz Sarajeva za SAD i Kanadu?

19.02.2024. 11:27 / Izvor: N1
LETOVI

Međunarodni aerodrom u Sarajevu od aprila ove godine nudit će letove sa niskobudžetnom kompanijom Ryanair na nekoliko atraktivnih lokacija.

Međunarodni aerodrom u Sarajevu od aprila ove godine nudit će letove sa niskobudžetnom kompanijom Ryanair na nekoliko atraktivnih lokacija. Kakvo je interesovanje putnika? Usput, mogu li se putnici uskoro nadati novim željenim destinacijama? Povoljne odgovore dobili smo od direktorice Sektora aerodromskih usluga na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, Vedrane Vikić - Musić. Dok poručuje kako će se u ovoj ljetnoj sezoni iz Sarajeva letjeti na više od 35 odredišta, otkrila je i ambiciozne planove za narednu godinu koji će zasigurno obradovati ne samo građane BiH, nego i dijasporu i turiste.

Ryanair je nedavno predstavio plan saradnje sa Međunarodnim aerodromom u Sarajevu. Od aprila ova aviokompanija nudi jeftine letove prema sljedećim evropskim gradovima: Milano, Brisel, Geteborg, Memmingen i London. Kakvo je interesovanje putnika – provjerili smo sa Vedranom Vikić – Musić direktoricom Sektora aerodromskih usluga na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

"Prema povratnim informacijama kompanije Ryanair, potražnja je velika, bilježe odlične bookinge. Zato očekujemo da je ovo samo početak uspješne saradnje", potvrdila je u razgovoru za N1.

No, to nisu jedine novosti za ‘sarajevske’ putnike u ovoj ljetnoj sezoni letenja.

"Mi u ovoj ljetnoj sezoni očekujemo preko 30 aviokompanija i preko 35 destinacija, od kojih je osam potpuno novih. Pored linija za Frankfurt, Cirih, Beč, Beograd, Zagreb, Istanbul – ove godine ćemo po prvi put imati i letove za Izmir. Očekujemo da ćemo, možda čak i u toku ove sedmice, naše putnike moći obradovati i letovima za Skandinaviju, tu posebno mislim na Oslo, Štokholm i Kopenhagen. Wizzair nam ponovno vraća rutu za Abu Dabi. Sve kompanije koje su prošlo ljeto letjele za Sarajevo se ovog ljeta ponovno vraćaju", naglasila je Vikić – Musić za N1.

Nove dogovore sa aviokompanijama, kao i dostupnost novim željenim destinacijma iz Sarajeva, Vikić-Musić očekuje i u 2025. godini, kada se najavljuje i važna stabilizacija tržišta.

Stoga, upravo sada Međunarodni aerodrom u Sarajevu radi na javnom pozivu za 2025. i 2026. godinu.

"Aviokompanije vrše pregovore puno prije uspostave letova. Zato se nadam da će ovaj poziv biti objavljen barem u drugom kvartalu ove godine. Možemo podijeliti informaciju da smo u proteklom periodu vodili direktne pregovore sa aviokompanijama koje bi mogle uspostaviti linije iz SAD-a i Kanade za Sarajevo. Tipuje se i na strateške rute koje smo prepoznali – liniju za Pariz, Barselonu, Kopenhagen, a voljeli bismo se ponovno povezati i sa Budimpeštom i Pragom, istakla bih tu i Berlin, Hamburg, kao i Amsterdam. To je tih nekih desetak strateških ruta na kojima ćemo intenzivno raditi", obećala je Vikić- Musić.

Poručila je da gaji dosta optimizma da će navedeno biti i ostvareno.

Dodaje da bi, prema najavama, 2024. godina mogla biti treća rekordna godina za Međunarodni aerodrom u Sarajevu. Brojke, za sada, ukazuju na vrlo dobar oporavak nakon teških vremena.

Očekuje se da će Aerodrom u Sarajevu ove godine zabilježiti više od milion i 500 hiljada putnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti