OBJAVLJENA OPTUŽNICA

Bivši ministar je čitav mandat varao državu

20.02.2024. 08:01 / Izvor: Fokus
miloš lučić

Tužilaštvo BiH objavilo je optužnicu protiv bivšeg ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloša Lučića.

Tužilaštvo BiH objavilo je anonimiziranu optužnicu protiv bivšeg ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloša Lučića, koji je neslavno, hapšenjem a onda i podizanjem optužnice otišao s ove funkcije.

Kao što je poznato on je kao kadar DNS-a Nenada Nešića obnašao ovu poziciju većim dijelom proteklog mandata. Sud BiH prije nekoliko dana potvrdio optužnicu protiv njega za zloupotrebu položaja i pronevjeru u službi, piše Fokus. 

Lažni troškovi

Lažno je prikazivao troškove reprezentcije, konzumacije hrane i pića o trošu Ministarstva od maja 2020. do decembra 2022. dakle za skoro čitavo vrijeme njegovog ministrovanja. Naime, Lučić je u maju 2020. imenovan za ministra, a početkom decembra je uhapšen.

U anonimiziranoj optužnici se posebno kao kuriozitet ističe dio u kojem, takođe optuženi vlasnik jednog ugostiteljskog objekta Siniša Papaz, sa kojim je Lučić bio u prijateljskim odnosima, natjerao konobare da skupljaju fiskalne račune koji su izdati plaćeni i ostavljeni, kako bi ih Lučić tokom večeranjih sati prikupljao i lažno predstavljao kao troškove reprezentacije.

U optužnici stoji da je Lučić konobarima koji su bili primorani da obavljaju ovakvu vrstu posla „nagrađivao“ sa s 10 ili 20 KM! U optužnici se navodi da je Lučić samo u jednom danu, 18. decembra 2020. predao 69 fiskalnih računa na pravdanje.

Zloupotreba vozila

Takođe, prema optužnici, Lučić je varao i sa fiktivnim kvarima na službenom vozilu Audi A6, a nizu osoba je dopustio neovlašteno upravljanje ovim službenim vozilom. U optužnici se sumira da je drugima i sebi iskorištavanjem službenom položaja nezakonito pribavljao imovinsku korist od 68.541 KM.

Dodatno, navodi se u optužnici protupravno je sebi prisvojio tablet marke Samsung i laptop marke Asus

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti