Ali ima mjesta za napredak

Maslać: Prošla turistička godina možda i bolja od rekordne 2019.

20.02.2024. 14:17 / Izvor: Fena
Maslać

Anđelko Maslać, v.d. ravnatelja Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije rekao je 2023. godina bila dobra.

Anđelko Maslać, v.d. ravnatelja Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije rekao je Feni da je prošla turistička 2023. godina bila blizu, ako ne i bolja od rekordne 2019. godine, dodajući da su zadovoljni rezultatima ali da je svakim danom potrebno praviti nove iskorake kojim bi iskoristili turistički potencijal ove županije.

On napominje da konkretnih pokazatelja i brojeva nemaju, s čime se u idućem razdoblju moraju uhvatiti u koštac.

"Pokazatelje nemamo prije svega jer Federacija vodi jedan dio dozvola koje izdaje u kategorijama smještaja od 4 i 5 zvjezdica, dok županija izdaje do 3 zvjezdice. Pri tome imamo i one koji nisu prijavili svoje sobe i apartmane. Najnoviji problem su stanovi koji se iznajmljuju na dan, a kojima ne možemo ući u trag. S druge strane, inspekcija ne može provesti kontrolu u objektu koji nije prijavljen, bez obzira na to što mi znamo da se sobe iznajmljuju", pojasnio je on.

Rekao je da će s resornim ministarstvom poseban naglasak staviti na rad inspekcije, a kako bi zajedno došli do rješenja ovoga problema.

Spomenuo je i Mostar koji je u protekloj godini privukao velik broj turista, posebno prilikom dočeka Nove godine, napominjući da je potrebno težiti takvim rezultatima u cijeloj županiji.

Od velikog je značaja, kaže Maslać, i suradnja sa Zračnom lukom Mostar jer se bez tog segmenta zaostaje za konkurencijom. Stoga će se u idućim danima sastati s vodstvom mostarske Zračne luke kako bi uvidjeli na koji način mogu ići ka razvoju bolje turističke ponude.

V.d. ravnatelja Turističke zajednice HNŽ-a govorio je i o procesu osnivanja turističkih zajednica na razini općina i gradova, u skladu s izmjenama Zakona o turizmu HNŽ-a. Pozvao je općine i gradove da aktivno sudjeluju u ovom procesu kako bi se ostvarila suradnja na višoj razini.

"Iako su izmjene ovog Zakona bile na veliku radost i oduševljenje mnogima, proces ide sporo. Danas je samo jedna općina završila kompletan proces, odnosno imenovala skupštinu, turističko vijeće i direktora. Neki su raspisali natječaj, dok se drugi nisu ni pomaknuli s mjesta", dodao je on.

Osvrnuo se na ovaj Zakon kojim raspodjela prihoda sada ide 60 posto prema lokalnoj, a 40 posto ka županijskog Turističkoj zajednici. Od toga i jedni i drugi trebaju izdvajati deset posto za kulturno-povijesnu baštinu, očuvanje i rekonstrukciju spomenika i drugo. Stoga je naglasio potrebu stabilizacije prihoda, naplate članarina i boravišnih pristojbi.

"Moramo probuditi svijest naših gospodarstvenika da plaćanjem članarina i boravišnih pristojbi dižemo cijelu županiju na jednu veću razinu. Mislim da bi svi od toga imali koristi. Svi se hvale dobrom sezonom i izvrsnim posjetom, a Turistička zajednica s druge strane bilježi lošu naplatu boravišne pristojbe", rekao je Maslać, zaključivši da je na taj način teško ići ka razvijanju i ulaganju u nove projekte.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti