"Čist vazduh, moje pravo"

Građani Šipova se guše u piljevini i spremaju za novi protest

21.02.2024. 10:20 / Izvor: Srpska.info
Šipovo

Foto: Glas Srpske

Građani Šipova godinama imaju problem sa otpadom piljevine i prašine koju ispuštaju lokalna preduzeća za preradu drveta koja se nalaze u samom gradu

Građani Šipova godinama imaju problem sa otpadom piljevine i prašine koju ispuštaju lokalna preduzeća za preradu drveta koja se nalaze u samom gradu, a nedavno su se i okupili u ovoj opštini da bi izrazili nezadovoljstvo.

Naime, kako su rekli, bore se za čist vazduh i bezbrižno djetinjstvo svoje djece pod parolom: “Čist vazduh moje pravo!”

Ruža Oparnica, majka troje djece iz Šipova, rekla je da imaju pitanje za sve institucije, Komunalnu policiju, načelnika, nadležno odjeljenje opštine Šipovo, vlasnike lokalnih preduzeća da im odgovore da li preduzeća koja se bave preradom drveta i proizvodnjom peleta imaju ekološke dozvole za rad. 

"Ako ih nemaju, kako uopšte rade? Ako imaju ekološke dozvole, ko im je potpisao i dao saglasnost i svjesno odobrio da nam djecu truju sve ove godine? Pitamo ko je nadležan za izdavanje odobrenja za puštanje u rad pogona za izradu peleta u užem centru grada?! Pitamo Komunalnu inspekciju, šta mislite, otkud nam tolika piljevina? Možete li da negirate njeno postojanje vidljivo golim okom? Smatrate li da je to normalno i u dozvoljenoj vrijednosti", rekla je Oparnica. 

Dodala je da će i u subotu građani da se ponovo okupe i da se bore za čist vazduh. 

"Mi smo dopise uputili na adresu Opštinske uprave Šipovo, Komunalne policije, Inspektorata Republike Srpske, Ministarstva zdravlja i drugih institucija, od kojih nismo  dobili odgovore", dodala je Oparnica.

Iz Inspektorata Republike Srpske istakli su da je Republička ekološka inspekcija u proteklim godinama u više navrata vršila kontrole kod poslovnih subjekata koji obavljaju djelatnost prerade drveta u industrijskoj zoni na području opštine Šipovo.

"Kontrolisani subjekti posjeduju ekološke dozvole izdate od strane nadležnog organa, što je u zavisnosti od prerađivačkih kapaciteta Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske ili nadležni organ opštine Šipovo", izjavili su iz Inspektorata Republike Srpske. 

Dodaju da su u okviru navedenih kontrola republički ekološki inspektori utvrđivali različite vrste propusta u radu poslovnih subjekata, te u skladu sa zakonskim ovlašćenjima nalagali preduzimanje mjera, te izricali i represivne mjere u vidu novčanih kazni, pa i periodičnih zabrana rada pojedinih poslovnih subjekata.

"Utvrđivane nepravilnosti najčešće su se odnosile na ispunjenost uslova iz ekološke dozvole u pogledu sprečavanja emisija mikroprašine i lebdećih čestica, odnosno funkcionalnost i efikasnost sistema za otprašivanje, te vršenje redovnih mjerenja definisanih ekološkim dozvolama", pojasnili su iz Inspektorata.

Dodaju da su u ovim slučajevima inspektori nalagali da postrojenja u propisanim rokovima usklade uslove rada sa uslovima iz ekološke dozvole, da emisije polutanata svedu na granične vrijednosti, da izvrše čišćenje manipulativnih površina, te da nakon izvršenih mjera putem ovlaštenog pravnog lica izvrše monitoring zagađujućih materija u skladu sa ekološkom dozvolom.

"Zakonom o zaštiti životne sredine propisana je kazna u iznosu od 2.000 KM za pravno lice ukoliko ne ispunjava mjere utvrđene ekološkom dozvolom, te kazna od 1.000 KM  za odgovorno lice u pravom licu", istakli su iz Inspektorata.

Dodaju da u  skladu sa propisanim kaznama inspektori su izricali i novčane kazne, u pojedinim slučajevima i više puta, te izricali i mjere prinudnog izvršenja putem novčane kazne.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti