Radionica o upravljanju požarima

Međunarodna i regionalna saradnja neophodni za adekvatnu zaštitu od požara

21.02.2024. 11:23 / Izvor: Fena
požari

Radionica ima fokus na prevenciji požara na otvorenom.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić danas je na radionici o temi "Upravljanje požarima na otvorenom prostoru na zapadnom Balkanu" izjavio da se bez međunarodne solidarnosti ne može adekvatno boriti protiv požara.

Radionicu je u Sarajevu organizovao Program upravljanja požarima na otvorenom prostoru na zapadnom Balkanu (LFMWB) koji finansira Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) a implementira Farmahem iz Skoplja u partnerstvu s Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Hrnjić je naglasio da se Ministarstvo na čijem je čelu uključilo u taj projekt smatrajući da je to veoma bitno za očuvanje šuma u Federaciji BiH dodajući da je posebno važno jer se radi o međunarodnom projektu.

Hrnjić je naveo da su klimatske promjene sve izraženije zbog čega će u narednom periodu borba protiv požara predstavljati sve veći izazov.

Podcrtao je da je neophodno više raditi na prevenciji, a ne samo na gašenju požara i da će radionica imati fokus upravo na prevenciju požara na otvorenom.

Voditelj tima LFMWB programa Cvetan Nikolovski je rekao da se projekt koji podržava Švicarska agencija za razvoj i saradnju provodi od početka 2022. i da će trajati do kraja 2026. godine.

"U projekt su uključene države zapadnog Balkana i cilj ovog projekta koji želimo da postigemo jeste umrežavanje na nacionalnom, kao i regionalnom niovou", naveo je Nikolovski. 

U zadnjih deset godina, kako je dodao, 1,1 milion hektara su površine koje su bile pod požarima i nastale su velike štete.

Nikolovski je naveo da projekat podupire regionalnu saradnju i osnivanje regionalne mreže, kao i nacionalne i entitetske mreže u Federaciji BiH i RS.

Projekt također podstiče bolju saradnju i politike u ovoj oblasti na zapadnom Balkanu. 

Direktor Regionalnog centra za praćenje šumskih požara Nikola Nikolov je rekao da je taj centar stacioniran u Skoplju i da rukovodi mrežom istočne i jugoistočne Evrope i Kavkaza.

Što se tiče požara, takvih mreža ima 14 u svijetu i jedna od njih je upravo ta mreža.

"Svi koordinatori ovih mreža služe kao savjetodavno tijelo Ujedinjenih nacija u vezi sa šumskim požarima. Regionalni centar je prepoznat kao takav i od Švicarske agencija za razvoj i saradnju i odabran je da bi nadgradio mrežu koju ima na zapadnom Balkanu i da uvede novi koncept upravljanja požarima", dodao je Nikolov. 

Na radionici će biti predstavljen program Upravljanja požarima na otvorenom prostoru na zapadnom Balkanu i izgradnja zajedničkog pristupa LFM tematici upravljanja požarima na otvorenom prostoru, uloga ključnih aktera na nivou entiteta te izvršena prezentacija sadržaja izvještaja s nivoa entiteta i doprinosa zainteresiranih strana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti