Dodik se sastao s Putinom, šta o tome kažu iz OHR-a

21.02.2024. 14:12 / Izvor: Radio Slobodna Evropa
dodik

Putin je kazao kako Rusija "zna da situacija u RS-u nije jednostavna i spremni smo da razgovaramo o tom pitanju".

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik sastao se u Kazanju s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Dodik je ranije u intervju za RTRS rekao da je privilegija sresti ruskog predsjednika, šta god rekli na Zapadu. Pri tome je ponovio da RS neće uvoditi sankcije Rusiji. Kako podsjeća RSE, ovo je četvrti sastanak Dodika sa Putinom od početka ruske agresije na Ukrajinu, te ukupno njihov 10 razgovor od 2014. godine.

"Odbijamo da se pridružimo sankcijama Zapada prema Rusiji i nećemo u NATO", izjavio je Dodik, prenosi RTRS.

Putin je kazao kako Rusija "zna da situacija u RS-u nije jednostavna i spremni smo da razgovaramo o tom pitanju".

"Zahvalni smo vam na tome što održavate odnose sa Rusijom. Radit ćemo još više na našim dobrim odnosima i uvijek ste dobrodošli u Rusku Federaciju", poručio je Putin.

Dodik i Putin su se posljednji put susreli u maju 2023. godine. Tada je Dodik rekao da "RS ostaje proruski, antizapadno i antiamerički orijentisana". Sudeći po fotografijama i snimcima iz Kazanja, čini se da su se Dodik i Putin ovaj put susreli prvo u nekom hodniku, a onda u prostoriji u kojoj se improvizirao enterijer. Naravno, mediji iz RS-a su ovaj susret najavili i propratili pompezno.

Iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u BiH, povodom Dodikovog sastanka sa Putinom, za Radio Slobodna Evropa (RSE) je rečeno da se "BiH obavezala da slijedi sigurnosne i vanjskopolitičke smjernice EU-a", kao zemlja kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji.

"Ovo isključuje saradnju sa državama koje su pod sankcijama, kao i lične sastanke sa šefovima tih država", saopćili su iz OHR-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti