Federalno ministarstvo zdravstva

Imenovanje Gavrankapetanovića na čelo KCUS-a nema saglasnost resornog ministarstva

21.02.2024. 16:29 / Izvor: Akta.ba
kcus

Foto: Oslobođenje

Ministarstvo je zaprimilo više prigovora kojima se osporava procedura izbora.

Federalno ministarstvo zdravstva obavijestilo je danas Upravno vijeće Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu da ne daje saglasnost na imenovanje prof.dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a.

Naime, dana 29.12.2023. godine ovo ministarstvo je zaprimilo zahtjev Upravnog vijeća KCUS-a za davanje saglasnosti na Odluku o izboru prof.dr. Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a, sukladno članku 66. Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

U međuvremenu, Ministarstvo je zaprimilo više prigovora kojima se osporava procedura izbora, te je bilo u obavezi ispitati da li je konkretno imenovanje zasnovano na Zakonu i propisima donijetim na temelju Zakona.

U cilju zakonitog i transparentnog postupanja u postupku izdavanja saglasnosti, Ministarstvo je zatražilo od Upravnog vijeća KCUS-a da dostavi kompletnu dokumentaciju, vezano za konkursne prijave i dokumentaciju kandidata, zapisnike i ostalo, te zatražilo mišljenje drugih institucija, obzirom da je prvobitno dostavljena samo Odluka Upravnog vijeća o imenovanju Generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Uvidom u dostavljeni spis utvrđene su nepravilnosti po više osnova u dostavljenoj dokumentaciji prof.dr. Gavrankapetanovića, te da Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i propisima donijetim na temelju ovog zakona, utvrđeni uvjeti za generalnog direktora nisu u cijelosti ispunjeni, zbog čega se nije mogla dati saglasnost na traženo imenovanje u skladu sa ovlastima iz članka 66. Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

"Napominjemo da je navedeno detaljno obrazloženo u aktu Federalnog ministarstva zdravstva o nedavanju saglasnosti, koji je upućen Upravnom vijeću KCUS-a i Vladi Federacije BiH.", stoji u saopćenju Federalnog ministarstvo zdravstva.

Naglašava se da ministar Rimac iznimno poštuje kredibilitet prof.dr. Gavrankapetanovića radi čega je ova odluka isključivo pravne prirode, a nikako motivirana političkim ili bilo kojim drugim pritiscima i razlozima.

"Nadalje napominjemo da niti jednim propisom nije definiran rok za davanje saglasnosti za izbor generalnog direktora, a kako se špekuliralo u javnosti. S tim u svezi, treba uzeti u obzir i da je dokumentacija tražena od Upravnog vijeća KCUS-a kompletirana tek 09.02.2024. godine.", navodi se. 

Posebno su naglasili da rad i funkcioniranje Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu niti u jednom trenutku nisu ugroženi, s obzirom na to da još traje mandat privremenog Upravnog vijeća i v.d. direktora.

"Daljnja procedura, nakon nedavanja saglasnosti na imenovanje generalnog direktora, u nadležnosti je Upravnog vijeća KCUS-a, sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.", zaključak je saopćenja. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti