I dalje na privremenom finansiranju

USK: Do kraja februara prijedlog budžeta proći će sjednicu Vlade

22.02.2024. 08:19 / Izvor: Federalna.ba
USK

Unsko-sanski kanton i dalje je na privremenom finansiranju. Redovno zasjedanje Skupštine, brojne tačke dnevnog reda, ne i budžet.

Unsko-sanski kanton i dalje je na privremenom finansiranju. Redovno zasjedanje Skupštine, brojne tačke dnevnog reda, ne i budžet. Iz redova vladajućih najavljeno donošenje budžeta odmah po preuzimanju vlasti. Danas najavljeno ponovo, bit će, kažu, na idućoj sjednici Skupštine. Opozicija skeptična.

U Unsko-sanskom kantonu prije dva mjeseca izglasan je rebalans budžeta i privremeno finansiranje. Privremeno finansiranje pred istekom, dogovori - navodno postignuti. Do kraja februara prijedlog budžeta proći će sjednicu Vlade.

"On je trenutno u završnoj fazi, svi stavovi sa svim budžetskim korisnicima su usaglašeni, on će već u narednoj sedmici biti na Vladi i nadamo se već početkom marta na skupštinskim klupama, gdje će biti usvojen i gdje ćemo imati naš budžet za 2024. godinu", izjavio je ministar finansija USK-a Danko Jakšić.

O ciframa se ne govori, iako je najavljen najveći iznos dosad. Prema riječima premijera, ostale još – finese.

"Mogu reći da smo pri kraju u pregovorima sa gotovo svim sindikatima, sa nekima smo već dogovore i postigli, i sve to treba biti ukomponirano u budžet, stoga još nismo u javnost izašli s nekim ciframa, želimo na neki način još razmotriti dodatne zahtjeve svih drugih segmenata, ne samo budžetskih korisnika", objašnjava premijer USK-a Nijaz Hušić.

Da te finese nisu samo finese – stav je opozicije. Kolektivni ugovori nisu potpisani, a uz nedovoljno komunikacije i pravovremenih informacija – najavljeno usvajanje budžeta narednog mjeseca je neizvodivo.

"Ako je najava da će do kraja februara biti budžet ponuđen na usvajanje, on je već trebao biti urađen, odnosno izrađen, mi smo već trebali imati potpisane kolektivne ugovore sa budžetskim korisnicima kojima ti ugovori istječu u ovom periodu - sindikati policije, uposleni u obrazovanju, u organu uprave. Mi nemamo informaciju da je s njima  postignut sporazum", ističe Nisvet Jusić, zastupnik SBiH u Skupštini USK-a.

Ukoliko se ispoštuju najavljeni rokovi, očekuje nas – još jedna sjednica.

"Očekujemo da će do kraja februara, kako su i najavili, biti usvojen na Vladi. Od toga ovisi i kad će biti sazvana Skupština da bi taj budžet i prateći zakon bio usvojen na sjednici Skupštine", navodi predsjedavajući Skupštine USK-a Zikrija Duraković.

Razilaženje u stavovima o najvažnijim temama još jednom je pokrenulo glasine da se važne teme zanemaruju, a da se na dnevnim redovima nalaze samo one koje bi mogle potvrditi da u ovom kantonu još – postoji većina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti