Vjekoslav Vuković: Godina oporavka i razvoja bh. ekonomije

23.02.2024. 08:13 / Izvor: Avaz.ba
Vuković

U poređenju sa 2019. izvoz veći za šest milijardi KM. Kroz Plan rasta nudi se šest milijardi eura, BiH ima veliku prednost.

Ekonomija Evropske unije oporavlja se brže od očekivanog, što vraća optimizam i domaćim privrednicima da je pad izvoza prošlost i da je pred nama godina oporavka.

Prema podacima Eurostata, industrijska proizvodnja u eurozoni u decembru 2023., suprotno svim procjenama, zabilježila je rast od 2,6 posto, što je najveći rast od avgusta 2022. godine.

Bliža tržišta

"Naš izvoz je prošle godine pao za milijardu KM, ali u poređenju sa 2019. mi smo porasli za 6 milijardi. Zato je ovo bio jedan blagi pad koji se desio kao refleksija problema unutar EU", kaže Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH.

Osim statističkih podataka iz decembra, važnim smatra i to što se EU odmiče od tržišta Kine, Indije i drugih, koja postaju predaleka i preskupa, pa se okreće bližim destinacijama.

"BiH tu vidi svoju priliku. Inflacija nam je pala sa 14 na 6,1 posto, naš industrijski razvoj je u koeficijentu – 3,8, ali već ove godine očekujemo + 2. BiH još ima najniže cijene energenata, najnižu stopu poreza, jako veliku blizinu EU i nisku cijenu transporta. Možemo biti vrlo konkurentni", ističe Vuković.

Otvaranje pregovora s EU, aktiviranje Plana rasta i otvorenog tržišta zapadnog Balkana bio bi dodatni podstrek razvoju.

Regija CEFTA-e

"Evropa ne promatra samo BiH kao zemlju sa 3 miliona stanovnika već kompletnu regiju CEFTA-e, gdje ste povezani bez ikakvih carinskih barijera uz Sporazum o slobodnoj trgovini. To je za njih tržište od 20 miliona stanovnika, a, naravno, i ogromna koncentracija radne snage. Zato se kroz Plan rasta nudi šest milijardi eura. BiH tu ima vrlo veliku prednost, jer smo prva zemlja tik do članice EU i na granici smo sa Šengenom", poručuje Vuković.

U dogovorima o infrastrukturnim projektima koji bi bili finansirani sredstvima EU VTKBiH će nastojati da se čuje i glas privrednika, jer Vuković ističe da niko od njih ne prepoznaje šanse, ali i prepreke koje imamo.

U slučaju otvaranja pregovora s EU i aktiviranja Plana rasta i evropskih fondova, rezultati bi mogli biti i bolji od očekivanih.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti