Na birou u TK je više od 60.000 nezaposlenih

Zašto se većina privrednih subjekata pati s pronalaskom radnika?

26.02.2024. 08:54 / Izvor: N1
radnici

Kantonalna privredna komora Tuzla prezentovala je rezultate anketiranja privrednika iz ovog kantona.

Kantonalna privredna komora Tuzla prezentovala je rezultate anketiranja privrednika iz ovog kantona, koji su pokazali da su najveći problemi inflacija, fiskalni i parafiskalni nameti, smanjena potrošnja i manja kupovna moć, a najaktuelniji je nedostatak radne snage koja odlazi van BiH. No, našli smo i one koji su odlučili ostati.

Ibrahim Bedić oko 40 godina radi u građevinskom sektoru. Kaže da je njegov posao plaćeniji nego nekada te da ga nije povukla želja da ide vani.

“Dobro se naplaćuje, zaradi. Bolje nego tamo. Ja sam plaćeniji nego tamo. Prezadovoljan sam, nema šta. Da ne kažem sada kolika je plata, ali prezadovoljan sam. Mogu uštedjeti, mogu sve”, ispričao nam je ovaj tesar.

Na putu za Evropu bio je Benjamin Mukinović, tehničar elektroenergetike. Svoj posao radio je dvije godine, a onda odlučio ići. Čekanje vize se odužilo, zaposlio se kao konobar i ostao raditi u tuzlanskom restoranu.

“Što se tiče restorana, ja sam stvarno zadovoljan svim uslovima i sa gazdom i sa platom i sa svime. Nemam nikakvih problema, tenzija, nikakvog tereta što se tiče posla”, naglašava Mukinović.

“To je grana koja mora da diže standarde samim mladim ljudima i da svojom kreativnošću i borbom za opstanak u BiH, pruže sami sebi bolje uslove i bolji život. Trenutno zapošljavamo sedam radnika i svi su prijavljeni”, dodao je ugostitelj Emir Mešić.

Inače, poslodavci u ovom kantonu muku muče sa konobarima, kuharima, vozačima, stručnjacima mašinske, elektro, hemijske, tekstilne struke.

“Značajno to dolazi do izražaja u teksitlnoj industriji koja je onako baš radno-intezivna djelatnost, a tu se posebno ističe problem što je nisko akumulativna grana te su plate u odnosu na druge grane industrije, malo manja”, pojasnila je Edina Kurtić, iz Udruženja za tekstilnu, hemijsku i industriju nemetala.

“Ne znam sada koliko novaca da dajete sada jednom radniku armiraču, zidaru, tesaru, oni dolaze jer je gore mnogo veća plata. Ne možete izdržati više ni sa platom. Mislim da je kasno, mislim da su poslodavci zakansili. To je trebalo prije dvije, tri godine”, stava je Almir Mešić iz Udruženja za građevinarstvo.

Sa druge strane, postavlja se pitanje kako većina od oko 6.800 privrednih subjekata u TK, ne može naći radnika iako je na birou 64.000 nezaposlenih osoba?

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti