nakon 12 godina neuspješnih pokušaja

Uskoro moguća zamjena bh. vozačkih dozvola u Italiji

26.02.2024. 13:28 / Izvor: Akta.ba
vozacke

Ugovorne strane uzajamno priznaju važeće vozačke dozvole u korist njihovih vlasnika koji stječu stalni boravak na teritoriji druge zemlje.

Danas je, nakon 12 godina neuspješnih pokušaja usaglašavanja, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edina Forte, utvrdilo Prijedlog sporazuma o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola između Bosne i Hercegovine i Republike Italije.

"Zahvaljujući ovom Sporazumu, čije je potpisivanje iniciralo Ministarstvo, naši državljani koji žive u Italiji moći će zamijeniti važeće bh. vozačke dozvole za iste italijanske dokumente bez prethodnog polaganja teorijskog i praktičnog dijela vozačkog ispita, kao i obrnuto. Ovo je od velikog značaja za bh. građane koji žive i rade u Italiji, posebno one čiji je svakodnevni posao vezan za upravljanje motornim vozilom", istakao je ministar Forto.

Prema Sporazumu, ugovorne strane uzajamno priznaju važeće vozačke dozvole u korist njihovih vlasnika koji stječu stalni boravak na teritoriji druge zemlje. Vozačka dozvola koju su izdala nadležna tijela jedne od ugovornih strana prestaje važiti na teritoriji druge strane godinu dana nakon što njen vlasnik stekne pravo stalnog boravka na teritoriji druge ugovorne strane.

Slijedi dostavljanje Prijedloga sporazuma Predsjedništvu BiH i određivanje potpisnika, a zatim i samo potpisivanje, koje zavisi od spremnosti italijanske strane. Sporazum stupa na snagu nakon ratifikacije u obje države.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti