Dok čekaju konačan procent

Redovno usklađivanje: Penzioneri dobivaju još 300 KM na penziju?!

27.02.2024. 11:20 / Izvor: Avaz.ba
Penzioneri

Mehić je naglasio i da postoji još jedna varijanta, a to je da Vlada FBiH, u skladu s članom 81. stav 3. Zakona o PIO, poveća iznos najniže penzije.

Dok čekaju konačne podatke Federalnog zavoda za statistiku o indeksu potrošačkih cijena i o rastu BDP-a za ovu godinu, koji će u konačnici pokazati hoće li redovno usklađivanje penzija u ovoj godini biti više od pet posto, dotle su u Savezu udruženja penzionera i umirovljenika u FBiH odlučni istrajati u svojim zahtjevima da im se osigura dodatna novčana podrška.

Nema uvjeta

Iako su penzije akontativno od januara, podsjetimo, uvećane za pet posto, a postoje naznake i projekcije o tome da bi procent redovnog usklađivanja penzija koje se vrši svakog 15. aprila mogao biti nešto viši od šest posto, ipak, u konačnici to se neće bitnije odraziti na ionako težak materijalni položaj ove populacije.

Pogotovo što u ovoj godini nema uvjeta za vanredno usklađivanje penzija, odnosno novo uvećanje iznosa.

Zbog toga, raspoloženje u Savezu je takvo da će od nadležnih zahtijevati iznalaženje rješenja za njihovu tešku materijalnu situaciju na način kako to rade susjedne Hrvatska i Srbija.

"Ako nema uvjeta za 13. penziju, a očito je da nema, tražit ćemo odmah da se rebalansom budžeta FBiH, koji će, prema našim saznanjima, biti u martu, osigura stavka za novčanu pomoć penzionerima. Naravno, ta novčana pomoć neće biti ista za sve, nego u zavisnosti od visine penzije, odnosno da oni s najnižim penzijama imaju najviši procent, dok bi oni s visokim ili vrlo visokim iznosima bili izostavljeni", otkrio nam je Redžo Mehić, predsjednik Saveza.

Razumna granica

Osvrnuvši se na iznos novčane pomoći koji će tražiti, Mehić nam je rekao kako se mora poći od neke razumne granice, a to je, najvjerovatnije, najmanje 300 KM.

Također, rekao je da će istrajati u tome da se ispravi nepravda prema korisnicima srazmjernih penzija, koji su se, ni krivi ni dužni, našli u takvoj situaciji, a čija su primanja niža od najnižih.

Povećati najnižu

Mehić je naglasio i da postoji još jedna varijanta, a to je da Vlada FBiH, u skladu s članom 81. stav 3. Zakona o PIO, poveća iznos najniže penzije.

"Smatramo da postoje uvjeti za tu odluku, odnosno takva mogućnost. Mi nećemo da guramo Vladu FBiH u ambis, odnosno da krši zakon, već da u postojećem zakonu nađe rješenje i da se podigne iznos najniže penzije, a takvih je više od 60 posto u FBiH", kazao nam je Mehić.

Na ovom planu morat ćemo istrajati na svaki način, ističe Mehić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti