Haris Muratović, Brand Manager MOON POWER BiH

U BiH svega 15 brzih punjača: Ovo su cijene punjenja električnih automobila

28.02.2024. 10:14 / Izvor: Akta.ba
Haris Muratović

Električni automobili postaju sve više popularni jer su povoljniji u odnosu na klasične automobile.

Električni automobili postaju sve više popularni jer su povoljniji u odnosu na klasične automobile. U prosjeku električni automobili trenutne generacije prelaze oko 400 km sa punom baterijom. Nova generacija električnih automobila će imati u prosjeku između 600-700 km dometa.

"Potrošnja električne energije na 100 pređenih km je oko 2 KM, dok za SUS motore (motori sa unutrašnjim sagorijevanjem) trebate izdvojiti cca 25 KM / 100 km", kazao je Haris Muratović, Brand Manager MOON POWER BiH za Akta.ba.

Servis za električna vozila je u prosjeku 70% jeftiniji, jer nema više zamjene ulja i filtera za ulje.

"Redovan servis se obavlja svake dvije godine i praktično uz preventivni pregled i zamjenu filtera zraka / klime", pojasnio je Haris.

haris

Punjači

Kada je u pitanju punjenje baterije za električne automobile važno je naglasiti da postoje dvije vrste punjača. Standardni AC punjač I brzi DC punjač.

"Brzi punjači direktno pune bateriju automobila sa istosmjernom strujom. Što je snažniji punjač, to je brže punjenje. U prosjeku punjenje automobila koje ima kapacitet baterije 55 kW, od 0-80% traje svega  15-tak minuta na superbrzom punjaču snage 150 kW", ističe naš sagovornik.

Na standardnim AC punjačima11 kW, punjenje traje od 4 do 5 sati.

"Važno je napomenuti da se 85% punjenja svakodnevno obavlja na AC standardnim punjačima, a da se brzi punjači koriste u slučaju dužih putovanja", pojasnio je.

porsche

Cijene punjenja

Naplata punjena je definisana u okviru Zakona o električnoj energiji FBIH. Definisano je da naplata treba biti u razumnim granicama, odnosno ne odstupati previše od tržišne cijene električne energije. Najkorektniji način obračuna punjenja shodno direktivama EU, mora biti izražen u kW.

"Prosjek cijene punjenja po kWh u zemljama EU na AC punjačima je 0,40 KM / kWh, dok se na DC punjačima u ovisnosti o snazi punjenja kreće od 0,60 KM - 1,20 KM / kWh", istakao je Muratović.

U BiH su neophodni brzi punjači na autocestama, a uskoro bi se na njima mogli naći i MOON POWER punjači.

"Do sada smo postavili 2 DC punjača snage 150 kW u Sarajevu. Planiramo u regijama Tešanj, Mostar i srednjoj Bosni postaviti u ovoj godini još brzih punjača. Naredne godine također planiramo nastaviti širenje mreže brzih punjača širom Bosne i Hercegovine", kazao je.

Trenutno je 350 punjača instalirano u BiH, a to je daleko od dovoljnog. Od toga je svega 15 brzih punjača. Nažalost, nisu svi javno dostupni.

"Treba nam dodatno barem 10 DC superbrzih punjača i 100 AC punjača, javno dostupnih. Radi povećanog interesa za kupovinom električnih vozila, potreban je ubrzan razvoj infrastrukture”, poručio je Muratović.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti