Projekat nije još kandidovan

EBRD nije primio zahtjev za finansiranje "Južne interkonekcije"

29.02.2024. 07:59 / Izvor: Nezavisne novine
gas

Iz BiH još nije pokazan interes za realizaciju

Evropska banka za obnovu i razvoj zna za projekat "Južne interkonekcije", ali još iz BiH nije pokazan interes za njegovu realizaciju, potvrđeno je "Nezavisnim" iz ove institucije.

Naime, oni su nam rekli da se radi o projektu koji podržavaju EU i SAD, dva značajna dioničara i partnera banke.

"EU i SAD su podržale određene studije izvodljivosti i ekološke procjene, ali EBRD nije primio zahtjev za finansiranje ovog projekta", pojašnjeno je.

S obzirom na to da su EU, a posebno SAD, iskazali interes da se ovaj projekt realizuje kako bi se BiH priključila na terminal za tekući gas na Krku, pitali smo EBRD u kojoj mjeri SAD podržavaju projekte ove banke u regionu zapadnog Balkana. 

"SAD podržavaju većinu, ako ne i sve projekte koje EBRD finansira u BiH", naglasili su oni. 

I Evropska komisija pruža podršku ovom projektu, jer su nedavno za Nezavisne izjavili da vjeruju da bi izgradnja ovog gasovoda povezala Hrvatsku sa BiH u južnom dijelu zemlje kroz račvanje od Novog Travnika ka Mostaru.

"Ukoliko bude kandidovan ozbiljan projektni prijedlog, za ovaj projekat mogu biti odobrena i grantna sredstva iz Investicionog fonda za zapadni Balkan. Evropska komisija takođe pruža aktivnu podršku bh. vlastima u potrazi za sufinansiranjem od strane međunarodnih finansijskih institucija", naveli su.

Do realizacije ovog projekta nije došlo jer u FBiH ne postoji dogovor između tamošnjih partnera o preduzeću koje bi distribuisalo gas.

Dok se stranke sa centralom u Sarajevu zalažu da se tim poslom bavi već postojeća kompanija "BH gas", HDZ BiH želi da se osnuje novo preduzeće u Mostaru, kako bi se obezbijedila zastupljenost hrvatskog naroda, pišu Nezavisne. 

SAD su nezadovoljne što ovaj projekt godinama stoji, i u nekoliko navrata upozoravale da bi međunarodne finansijske institucije mogle izgubiti interes zbog neaktivnosti domaćih institucija u BiH. 

James O'Brian, pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Država, nedavno je u Sarajevu pozvao  da se ovaj projekat hitno realizuje, a HDZ je prozvao za opstrukciju. 

"U energetskom sektoru vidimo da lider HDZ BiH Dragan Čović blokira 'Južnu interkonekciju', gasovod prirodnog gasa prema Hrvatskoj. On bi da zamijeni operatera sistema prenosa - etabliranu kompaniju u vlasništvu FBiH koja ima tehničku ekspertizu, resurse i projektnu dokumentaciju za izvođenje projekta - trenutno nepostojećom kompanijom koja bi bila pod njegovom kontrolom i za njegovu političku i finansijsku korist. To je cinizam i protiv je javnog interesa", rekao je O'Brian.

Čović je, podsjećamo, negirao ove optužbe i tvrdi da su i EU i SAD predstavljeni konstruktivni prijedlozi kako da se projekt realizuje. 

"Ja sam vrlo precizno rekao - u svom govoru nemam luksuz govoriti kako mi neko sugeriše. Naš prijedlog je vrlo jasno napisan - predat je i američkoj administraciji, ali i Vladi FBiH. Pisali su ga eksperti na najvišim energetskim standardima kojima se želimo sutra povezati, jer ova plinska interkonekcija veže se sa Hrvatskom", kazao je Čović.

Prema podacima koje smo dobili iz Investicionog fonda za zapadni Balkan, projekat bi koštao 99,9 miliona eura, a od toga bi EU dala grant od 1,6 miliona eura, Američka agencija za razvoj USAID bi dala oko 420.000 eura granta, a grant od 400.000 obezbijedio bi i sam Fond. 

Osim toga, Fond bi bio možda spreman, ukoliko stigne kvalitetan prijedlog iz BiH, da obezbijedi još 20 miliona eura u grantu. 

BiH bi trebalo da doprinese sa 11,2 miliona eura svojih sredstava, a ostatak bi se tražio od međunarodnih finansijskih institucija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije