Gradiški drvoprerađivači osvojili evropsko tržište

29.02.2024. 15:23 / Izvor: SRNA
stolice

Na području Gradiške u drvopreradi je zaposleno 3.000 radnika u 12 kompanija koje 95 odsto svoje proizvodnje izvoze na evropsko tržište.

Na području Gradiške u drvopreradi je zaposleno 3.000 radnika u 12 kompanija koje 95 odsto svoje proizvodnje izvoze na evropsko tržište, izjavio je gradonačelnik Zoran Adžić nakon konferencije o razvoju dizajna, inženjerstva i softvera u proizvodnji namještaja, koja organizovana podom dvije godine postojanja gradiškog Centra za istraživanja i razvoj.

Adžić je u izjavi novinarima rekao da je cilj da se kroz kreiranje novih proizvoda i ulaganja u razvoj tehnologija obezbijedi njihov opstanak na postojećim i osvajanje novih tržišta. 

On je podsjetio da je ovaj centar kroz projekat podržala EU, a Gradska uprava osnovala ga je u saradnji sa Razvojnom agencijom Gradiška, gradiškom Tehničkom školom i preduzećem "Bor" iz potrebe da se domaćim drvoprerađivačima pruži podrška u razvoju novih proizvoda, koji će biti konkurentni na domaćem i inostranom tržištu. 

gradiška


Na ovoj konferenciji koja je nazvana "Gradiška, grad drveta" predstavljeno je samo nekoliko proizvoda koje je za više od 25 proizvođača namještaja Centar za istraživanja i razvoj kreirao uz pomoć saradnika, dizajnera namještaja, tri de modelara, proizvodnih inženjera i softvera. 

Glavni inženjer gradiškog Centra za istraživanja i razvoj Alekasandar Ivaštanin rekao je da sarađuju sa dizajnerima, poput Jelene Grubor, koja je šef katedre za dizajn enterijera na banjalučkoj Akademiji umjetnosti, te da žele da promjene svijest domaćih proizvođača da je, u odnosu na trenutno zastupljeniju praksu izrade proizvoda po narudžbi i modelu inostranog kupca, isplativije kreirati svoj proizvod. 

Menadžer marketinga i logistike preduzeća "Interproces" iz Tešnja Adnan Lihić istakao je da sve više domaćih proizvođača namještaja ulaže u razvoj novih proizvoda, te da je u tom procesu veoma važna saradnja sa dizajnerima i agencijama poput Centra za istraživanja i razvoj u Gradišci. 

Konferenciji "Gradiška, grad drveta" prisustvovali su predstavnici Delegacije EU, Razvojne agencije iz Zenice, Akademije umjetnosti, te Mašinskog, Arhitektonsko-građevinskog i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, lokalne uprave i preduzeća koje se bave proizvodnjom namještaja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti