Radnici vitalnog značaja za zajednicu

Pekić: Socijalni radnici trebaju dobiti status službene osobe

01.03.2024. 11:59 / Izvor: Akta.ba
KS

Trenutni zakonski okvir ne pruža adekvatnu zaštitu ovim uposlenicima.

Delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH, Jelena Pekić, upućutila je inicijativu za izmjenu i dopunu člana 2. stav (3) Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine s ciljem osiguranja objektivnih uslova za zaštitu uposlenika u ustanovama socijalne zaštite. Inicijativa je upućena prema Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike te Federalnom ministarstvu pravde, a cilj je izmjena zakona radi zaštite osoba zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite koje obavljaju ključne zadatke u dječijoj i porodičnoj zaštiti, kao i poslove posredovanja, starateljstva i brige o osjetljivim grupama društva.

Trenutni zakonski okvir ne pruža adekvatnu zaštitu ovim uposlenicima, koji često postaju mete napada, uvreda i fizičkih prijetnji tokom obavljanja svojih dužnosti, iako obavljaju poslove od vitalnog značaja za zajednicu, stoga je neophodno proširiti definiciju službene osobe kako bi se obuhvatile osobe zaposlene u ustanovama socijalne zaštite.

Predložene izmjene člana 2, stav (3), Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine usmjerene su ka širenju definicije službene osobe na zaposlene u ustanovama socijalne zaštite, uzimajući u obzir njihov značaj i specifičnosti poslova koje obavljaju, te ove izmjene ne samo da će osigurati veći nivo zaštite za uposlenike, već će također unaprijediti mogućnost kvalitetnog pružanja usluga u zaštiti djece i odraslih osoba.

Ova inicijativa rezultat je saradnje s Savezom socijalnih radnika Federacije BiH kao podrška istoimenoj inicijativi koju su uputili prošle godine prema resornom ministarstvu, a uz konsultacije sa ministricom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice u Vladi KS Endom Pavić Pečenković.

Ministrica Pavić Pečenković je dala punu podršku datim izmjenama zakona na bazi 20-godišnjeg rada u Centru za socijalni rad u Kantonu Sarajevo na svim poslovima socijalne, porodične i dječije zaštite i sedam godina kao šefica Službe socijalne zaštite općine Centar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti