"Slučaj Respiratori"

Sud BiH o proceduri koja prethodi početku izdržavanja zatvorske kazne

05.03.2024. 13:06 / Izvor: Fena
respiratori

Nadalje pojašnjavaju način postupanja ukoliko se osuđeni nakon svih utvrđenih rokova dobrovoljno ne javi na izdržavanje zatvorske kazne.

Osuđeni Fikret Hodžić je uložio žalbu na rješenje o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora, dok osuđeni Fahrudin Solak i Fadil Novalić još nisu uložili žalbe na rješenja o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora, potvrđeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.

U kontekstu medijskih upita u vezi s početkom izdržavanja zatvorske kazne za spomenute osobe, iz Suda pojašnjavaju kako osuđena osoba ima pravo žalbe u roku od tri dana od dana prijema rješenja kojim je odlučeno o molbi za odgađanje izvršenja kazne zatvora, te da žalba odgađa izvršenje kazne.

"Nakon pravosnažnosti rješenja, odnosno odluke po žalbi, Sud će prilikom dostave odluke po žalbi obavijestiti osuđene kada su dužni javiti se na izdržavanje kazne zatvora", preciziraju.

Nadalje pojašnjavaju način postupanja ukoliko se osuđeni nakon svih utvrđenih rokova dobrovoljno ne javi na izdržavanje zatvorske kazne.

"Potjernica za osuđenim licem se raspisuje tek nakon što to lice zaprimi pravosnažnu odluku, u kojoj se navodi dan javljanja u Zavod, te ako se osuđeni dobrovoljno ne javi na izdržavanje kazne zatvora i ako njegovo sprovođenje putem sudske policije bude neuspješno. Dakle, tek tad su ispunjeni uslovi za raspisivanje potjernice za osuđenim", navode iz Suda BiH.  

Istovremeno dodaju kako će o ostalim informacijama u navedenom predmetu ('slučaj Respiratori'), javnost biti pravovremeno obaviještena kada se za to steknu neophodni uvjeti.

Ranije je (29. februara) iz Suda BiH Feni potvrđeno kako je ovaj sud zaprimio molbu advokata osuđenog Fadila Novalića za odgodu početka izdržavanja zatvorske kazne.

U skladu s utvrđenom procedurom, Sud po ovim molbama odluku donosi u skladu sa članom 145. Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, ispitujući uvjete  iz ovog člana.

Podsjetimo, pravomoćnom presudom Suda BiH u 'slučaju Respiratori' Fadil Novalić, bivši premijer Federacije BiH, osuđen je na četiri godine zatvora.

U istom predmetu, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak osuđen je na šest, a direktor firme 'F.H. Srebrena malina' Fikret Hodžić na pet godina zatvora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti