U OS BiH 13 generala

Koliko zarađuju najviši oficiri u OSBiH: Generalske plate i do 4.400 maraka

06.03.2024. 12:01 / Izvor: Avaz.ba
OS BiH

Foto: Prema strukturi i formaciji, Oružane snage BiH imaju 13 generala.

Osim visokog koeficijenta plata, za generale je previđen i vrlo visok koeficijent penzija.

Prema planu strukture generalskog kora, Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) imaju 13 generala, odnosno viših oficira u rangu brigadnog generala, generalmajora i generalpukovnika.

Kao i svim državnim službenicima, Zakonom o platama i naknadama u institucijama BiH utvrđen je koeficijent koji se odnosi i na personal Ministarstva odbrane BiH, odnosno sva profesionalna lica u službi.

Ministarstvo odbrane BiH je prilikom usvajanja budžeta za 2023. godinu povećalo plate oficira, pa tako najviši generalski čin u OSBiH, čin generalpukovnika koji ima načelnik Zajedničkog štaba, ima platu od oko 4.400 KM.

Čin niže, odnosno čin generalmajora koji imaju dva zamjenika načelnika Zajedničkog štaba, kao i komandant Operativne komande i Komande za podršku, ima platu od oko 3.550 KM.

Prvi generalski čin, čin brigadnog generala ima platu od oko 3.300 KM, pri čemu taj čin ima šest generala, i to generalni inspektor OSBiH, dva zamjenika komandanta Operativne i Komande za podršku te tri komandanta brigada.

Treba istaći i to da je, osim visokog koeficijenta plata, za generale previđen i vrlo visok koeficijent penzija, pa će tako generalpukovnik imati penziju od oko 3.200 KM.

S druge strane, nedavnim izmjenama Zakona o plaćama ujednačen je koeficijent penzija vojnih penzionera, čime je eliminirana nejednakost u odnosu na Zakon o odbrani.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti