Mjere direktne podrške

Skupština KS usvojila Zakon o novčanim podsticajima u poljoprivredi

07.03.2024. 15:53 / Izvor: Akta.ba
KS

Ovim Zakonom se predviđa povećanje procenta za izdvajanje novčanih sredstava u budžetu sa dosadašnjih 0,5 na 0,7 posto.

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je danas Zakon o novčanim podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, kojim se predviđa povećanje procenta za izdvajanje novčanih sredstava u budžetu sa dosadašnjih 0,5 na 0,7 posto.

Vlada KS predložila je amandman da Zakon stupi na snagu 1. januara 2025. godine, jer primjena neće biti moguća prije, imajući u vidu da je već usvojen budžet za 2024. godinu.

Ministar privrede KS Zlatko Mijatović kazao je da Zakon definiše mjere novčanih podsticaja koje predstavljaju potpuno novi koncept provođenja novčanih podsticaja u poljoprivredi, a koji pretpostavlja sigurnost i zajamčenost novčanih podsticaja, ali istovremeno u interesu razvoja poljoprivrede daje i dodatnu fleksibilnost i širinu za novčane podsticaje u poljoprivredi.

Istakao je da u tom smislu pod mjerama novčanih podsticaja novim Zakonom podrazumijevaju se mjere direktne podrške proizvodnjama, mjere podrške ruralnom razvoju, mjere podrške općim uslugama u poljoprivredi i ostale mjere podrške.

Također je naglasio da se u okviru mjera direktne podrške uvodi se podrška dohotku, što predstavlja direktna plaćanja proizvođačima koja su nevezana za proizvodnju.

"Ova plaćanja mogu obuhvatiti plaćanja mladim poljoprivrednicima za preuzimanje gazdinstva i plaćanje proizvođačima za očuvanje biodiverziteta, okoliša i pejzaža", istakao je.

Ministar je naglasio da se Zakonom prvi put uvode i mjere podrške ruralnom razvoju te da u tom smislu slijedi principe i politike EU u oblasti poljoprivrede.

Dodao je da mjere podrške općim uslugama u poljoprivredi prema Zakonu obuhvataju podršku transferu znanja i vještina i unapređenju savjetodavnog rada u oblasti poljoprivrede, podrška istraživanju kroz realizaciju pojedinačnih projekata iz oblasti poljoprivrede koji se ocijene značajnim za razvoj poljoprivredne proizvodnje na području Kantona, podrška radu različitih organizacija koje su u funkciji razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja i sufinansiranje učešća poljoprivrednika na sajmovima i drugim manifestacijama iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja koji se organizuju na području Bosne i Hercegovine.

"Zakon predviđa da Vlada može, u zavisnosti od raspoloživih sredstava, za svaku godinu donijeti posebnu odluku o novčanim podsticajima putem mjera podrške općim uslugama u poljoprivredi", zaključio je ministar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti