Komitet donio odluku

Produžena akreditacija Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja

11.03.2024. 11:07 / Izvor: Fena
agencija

Komitet za akreditovanje je donio odluku o produživanju akreditacije Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja.

Komitet za akreditovanje je donio odluku o produživanju akreditacije Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja. Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja koja posjeduje akreditaciju za četiri laboratorijske metode za period 2019-2023., u maju 2023. godine podnijela je zahtjev za produžavanje akreditacije na period od naredne četiri godine.

"Ocjenjivanje u svrhu produžavanja akreditacije provedeno je od 21. do 22. decembra 2023. godine, a Komitet za akreditovanje je razmotrio relevantnu dokumentaciju Agencije, koju je prezentovala Služba za akreditovanje Instituta za akreditovanje Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja.

Na osnovu toga Komitet za akreditovanje je zaključio da je postupak produžavanja akreditacije obavljen u skladu sa pravilima Sistema akreditovanje BiH te je donio odluku o produživanju akreditacije Agenciji.

Nakon što je 2019. godine Institut za akreditovanje BiH boravio u ocjenjivačkoj posjeti u Agenciji, donijeta je odluka o akreditovanju čime je Agencija postala prva forenzička institucija u Bosni i Hercegovini koja posjeduje ovu prestižnu međunarodnu akreditaciju.

Primjenom standarda BAS EN ISO/IEC 17025 „Opšti zahtjevi za kompetentnost ispitnih i kalibracionih laboratorija“ olakšava se saradnja laboratorija i drugih tijela, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou.

Od laboratorija se danas zahtijeva da funkcionišu na način koji osigurava da su njihove metode i podaci pouzdani.

Pored toga, rezultati su prihvatlјiviji na međunarodnom nivou kada laboratorije posluju u skladu sa tim standardom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti