Turizam strateška razvojna grana

Povijesno-kulturna baština jak turistički adut grada Stoca

11.03.2024. 13:48 / Izvor: Fena
Stolac

Kulturno bogatstvo veliki adut Grada na Bregavi.

Grad Stolac na svom prostoru ima 30 spomenika od značaja za BiH te dvije nekropole stećaka koje su pod zaštitom UNESCO-a (Radimlja i Boljuni).

To kulturno bogatstvo veliki je adut Grada na Bregavi, istaknuo je u razgovoru za Fenu gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković.

"Turizam je jedna od naših strateških razvojnih grana. Imati 30 spomenika od značaja za BiH na svome prostoru, imati dvije nekropole pod zaštitom UNESCO-a, to je nešto što nam je dato da očuvamo, ali isto tako i da to sebično ne držimo za sebe već da to izložimo kako bi te destinacije bile razlog posjete Stocu", kazao je Bošković.

Stolac bilježi značajan porast broja turista, a svemu tome je posljednjih godina pomogla i bolja prometna povezanost s ostatkom BiH, prije svega otvaranje magistralne ceste Mostar – Stolac – Neum.

"Turizam građanima Stoca pruža priliku se mogu njime baviti i od njega živjeti. Mi, kao grad, trebamo iskoristiti sve te potencijale te na osnovu razvoja turizma i prihoda od turizma, možemo razvijati ostale stvari, poput komunalne i druge infrastrukture koja nam je jako bitna. U pravcu toga i radimo izgradnju nove kanalizacije, novog kolektora, pa i novog trga kod dvorane, što će, opet, biti jedan od razloga za posjetiti Stolac", smatra Bošković.

On je podsjetio kako je Ustavni sud Federacije BiH 2014. godine proglasio neustavnim Zakon o turističkim zajednicama i promicanju turizma u Federaciji BiH.

Nakon toga je 2022. godine Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) usvojila Zakon o turističkim zajednicama, koji predviđa organiziranje turističkih zajednica u jedinicama lokalne samouprave.

"U razdoblju od 2010. do 2022. mi smo aktivnosti turističke zajednice prebacili na Javnu ustanovu (JU) "Radimlja", kojoj je u statutu definirano da se bavi očuvanjem kulturne baštine u Stocu i njezinom adekvatnom prezentacijom. JU "Radimlja" je ujedno turistički first-point odakle sve kreće. Tu imamo evidencije dolazaka, a pokazatelji su kako je nakon pandemije došlo do nagle ekspanzije i većeg protoka ljudi. Svake godine bilježimo rast od 30 posto u posjetima", rekao je Bošković te dodao kako gradska administracija teži tome ne samo da turisti prođu kroz Stolac, nego i da ostanu u ovom hercegovačkom gradu.

Antonela Pavlović iz JU "Radimlja" kazala je kako se ta ustanova bavi promocijom turizma, zaštitom kulturne i prirodne baštine stolačkog kraja te organizacijom turističkih obilazaka stolačkih znamenitosti.

"Što se tiče turističkih posjeta, u prošloj 2023. godini smo imali nešto više od 17 tisuća dolazaka. Ukupno je domaćih posjetitelja bilo nešto više od 9.000, što je u odnosu na godinu ranije za nekih tri tisuća više", otkrila je Pavlović.

Ta javna ustanova nazvana je po istoimenoj nekropoli koja se nalazi se u Vidovu polju, tri kilometra zapadno od Stoca.

"Nekropola stećaka Radimlja je najpoznatija nekropola u BiH, od 2016. je u pod zaštitom UNESCO-a, a broji 135 stećaka od čega su 63 ukrašena. Glavni motiv i znak raspoznavanja naše nekropole je muška figura s podignutom desnom rukom što je znak dobrodošlice, to jest svi ljudi koji dođu ovdje naići će na prijateljski raspoložene i gostoljubive ljude", dodala je Pavlović.

Pored nekropola Radimlja i Boljuni, jaki turistički aduti Stoca su Daorson, Badanj, stari grad Vidoški na kojemu se posljednjih godina održava sve popularnija manifestacija "Stolačka tarča", Hutovo blato, Begovina i grob Moshe Danona, kao i brojne turističke manifestacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti