Otvoren objekat za obilježavanje naoružanja u kasarni "Tufo Buza"

14.03.2024. 07:30 / Izvor: Akta.ba
visoko

Obnovu objekta finansirala je Savezna Republika Njemačka, a ukupna vrijednost radova je oko pola miliona KM.

U okviru inicijative Ministarstva odbrane Savezne Republike Njemačke za poboljšanje životnih uslova na lokacijama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), jučer su ministar odbrane BiH Zukan Helez i ambasador SR Njemačke u BiH Tomas Fitchen, presjecanjem vrpce, svečano otvorili objekat za obilježavanje naoružanja na lokaciji kasarne OSBiH „Tufo Buza“ u Visokom.

Svečanoj ceremoniji pored ministra odbrane BiH prisustvovali su parlamentarni vojni povjerenik gospodin Boško Šiljegović, zamjenik komandanta NATO štaba Sarajevo brigadir Bahri Yildiz, generali OSBiH, predstavnici EUFOR-a, NATO štaba u Sarajevu, OSCE-a, VDP-a u BiH i druge zvanice.

Nakon svečanog otvorenja objekta izvršen je obilazak istog i prezentacija drugih projekata renoviranja vojnih objekata iz Plana infrastrukturnih radova kako bi i drugi potencijalni  donatori mogli izraziti interes za podršku istih.

Važno je napomenuti da se realizacijom Plana infrastrukturnih radova omogućavaju bolji uslovi smještaja žena i muškaraca na službi u MO i OSBiH koji obuhvata 29 perspektivnih lokacija OSBiH sa 144 aktivnosti. 

U svome obraćanju ministar odbrane BiH Zukan Helez je iskazao zadovoljstvo što prisustvuje simboličnom činu predaje na korištenje obnovljenog objekta koji će služiti za obilježavanje malog i srednjeg naoružanja.

Naglasio je da je obnovu objekta finansirala Savezna Republika Njemačka, a ukupna vrijednost radova je oko pola miliona KM, čime su Oružane snage BiH dobile nov objekat na upotrebu, koji ispunjava sve međunarodne standarde.

Također je istakao da je ovaj objekat samo jedan u nizu objekata infrastrukture Oružanih snaga BiH čiju obnovu su finansirali naši partneri i prijatelji, Vlada Savezne Republike  Njemačke.

Obilježavanjem naoružanja, naša zemlja daje doprinos smanjenju nelegalne trgovine oružjem te omogućava da postupamo u skladu sa Europskom direktivom o smanjenju krijumčarenja malokalibarskog naoružanja.

Helez se u ime Ministarstva odbrane BiH i lično ime zahvalio ambasadoru te njegovim saradnicima na sveukupnoj pomoći koju Savezna Republika Njemačka pruža Oružanim snagama BiH, te za potvrđenu spremnost za nastavak saradnje.

Ambasador SR Njemačke Tomas Fitchen je u svome obraćanju naglasio da doprinos SR Njemačke nije samo investicija u OS BiH već i za lokalnu zajednicu na kojoj je locirana kasarna.

Također ambasador Fitchen je najavio da će SR Njemačka zajedno sa partnerima iz UNDP-a realizovati kompletnu obnovu objekata na lokaciji kasarne „Tufo Buza “  u Visokom u iznosu od 4,4 miliona eura. 

Zamjenik načelnika ZŠ OSBiH za resurse brigadni general Mirsad Ahmić je pozdravio sve prisutne u ime načelnika Zajedničkog štaba OSBiH generala Kneževića i u svoje ime. General Ahmić je istakao da su napori u upravljanju životnim ciklusom municije i naoružanja u OS BiH prepoznati od strane međunarodnih partnera te su OS BiH u okviru programa jačanja integriteta izabrane kao primjeri dobre prakse za izradu priručnika NATO-a koji će biti na raspolaganju članicama i partnerima.

Zamjenik komandanta NATO štaba Sarajevo brigadir Bahri Yildiz je u svome obraćanju izrazio zadovoljstvo što prisustvuje otvaranju objekta za obilježavanje naoružanja OS BiH.

Brigadir Yildiz je također iskazao poštovanje SR Njemačkoj kao snažnom partneru NATO-a i naporima za modernizaciju OS BiH.

Najzaslužnijim pripadnicima MO i OSBiH koji rade u Timu za izradu infrastrukturnih projekata, ministar Helez je uručio prigodne zahvalnice. 

Ovo je još jedan dokaz da je Savezna Republika Njemačka dokazan i pouzdan partner, a što je posebno potvrđeno kroz različite projekte kojima su unaprijedili uslove života i rada naših pripadnika, nabavku uniformi za OSBiH, unapređenje infrastrukture u centrima za obuku kao i školovanja kadeta i pripadnika OSBiH u SR Njemačkoj, saopćeno je iz MOBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti