akcija "index"

Lažne diplome od Goražda do Srbije, Italije, Libije - uhapšeno šestero

19.03.2024. 08:29 / Izvor: Federalna.ba
diplome

Hapšenja i pretresi - u Goraždu, Sarajevu, Zenici i Travniku.

Hapšenja i pretresi - u Goraždu, Sarajevu, Zenici i Travniku. Na meti SIPA-e izdavanje lažnih univerzitetskih diploma. Epilog akcije “Index” – šest uhapšenih, koji se dovode u vezu s nezakonitim posutpanjem u procesu izdavanja diploma.  Ko je i kako izdavao diplome za nepostojeće studijske programe? Jučerašnja akcija je odjeknula širom regije. A kako i ne bi. Diplome su, kako saznajemo, putovale za Srbiju, Hrvatsku, Švicarsku, Italiju, pa čak i u Libiju.

Iako SIPA nije saopćila identitet uhapšenih, Federalna nezvanično saznaje da su, između ostalih, slobode lišeni Edina Brutus, jedna od osnivača Internacionalnog univerziteta Goražde, Damir Žuga, bivši ministar obrazovanja BPK-a Goražde, Hajriz Bećirović, bivši rekotor ove visokoškolske ustanove, i Melvedin Jašarević, bivši sekretar Univerziteta. Osim u Goraždu, pretresi su izvršeni i u nekoliko drugih gradova Bosne i Hercegovine, a pravna i fizička lica obuhvaćena ovom akcijom sumnjiče se za nezakonitu dodjelu diploma na nekoliko visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini.

"Pretresi su izvrešeni u Sarajevu, Zenici, Goraždu i Travniku. Akcijom je obuhvaćeno više fizičkih i pravnih osoba, a istražne aktivnosti se odnose na procesuiranje nezakonitosti sa kojima se dovode u vezu privatne visokoškolske ustanove u Bosni i Hercegovini, a odnose se na kaznena djela nezakonitog izdavanja univerzitetskih diploma, pranje novca i druga kaznena djela", saopćio je Biris Grubešić, portparol Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Iz SIPA-e su naveli kako je prilikom pretresa na 13 lokacija u četiri grada izuzeta obimna dokumentacija o finansijskom poslovanju privatnih visokoskolskih ustanova, fakultetske diplome, dosjei studenata kao i 24.000 eura i 20.000 maraka. Jedna od visokoskolskih ustanova koja je predmet akcije SIPA-e je i Internacionalni univerzitet u Goraždu, čiji je osnivač Edina Brutus. Postoje brojna svjedočanstva kako su se upravo na ovom univerzitetu prodavale diplome. Melvedin Jašarević bivši je sekretar tog univerziteta koji je otkrio 55 lažnih studentskih dosjea.

"To su bili studenti koji su trebali da završe Univerzitet, a da se pri tom nikada ne dođu na fakultet", navodi Jašarević.

Nisu se samo frizirali podaci o studentima, već su lažirani podaci i o nastavnom kadru kako bi se isposlovala licenca za rad od Kantonalnog ministarstva obrazovanja.

"Bilo je tu profesora koji prijavljeni i zasnovali su radno-pravni status, a da nikada nisu pozvani da održe nijedan nastavni čas. Ima ih koji su čak i umrli", dodaje Jašarević.

Od 2014. godine pa sve do prošlogodišnje prodaje Univerziteta ova ustanova nikada nije u potpunosti ispunila uslove za dobijanje licence. Uprkos tome, licence je resorno ministarstvo redovno izdavalo. Nekad i pod pritiskom. Tvrdio je to nekadašnji ministar obrazovanja Damir Žuga, koji je među šest privedenih u prostorije SIPA-e.

"Ako se nekome ne sviđa kako radim, postoji metod i način da me se smijeni. Ja sam političar, znam šta to znači. Ali ispod linije koju sam postavio i radio na bezbolnom rješavanju ovog problema, ne mogu nazad", govorio je Žuga 2018. godine.

A šta se i kako radilo, najbolje svjedoči podatak kako je dodijeljeno više od 80 diploma talijanskim studentima koji uopće nisu bili evidentirani u studentskoj službi.

"Zato što nisu bili naši studenti koji nisu nigdje sprovedeni kroz naše knjige“, tvrdi Edina Brutus. A na pitanje kako su onda dobili diplome kratko odgovara: „Pitajte Hajriza Bećirovića o tome, on ih je potpisivao."

Bećirovića će o tome, ali i o drugim radnjama na Univerzitetu pitati inspektori SIPA-e kao i Edinu Brutus i ostale uhapšene. Tražit će i odgovor kako su dijeljene diplome za studijske programe koji uopće nisu bili zastupljeni na Univerzitetu. Diplome su putovale za Srbiju, Hrvatsku, Švicarsku, Italiju, pa čak i u Libiju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti