na prijedlog Edina Forte

Vijeće ministara podržalo pristupanje BiH programu Digitalna Evropa

20.03.2024. 10:10 / Izvor: Akta.ba
EU

Ministar Forto je izrazio nadu da će Sporazum o pristupanju programu Digitalna Evropa uskoro dobiti podršku Predsjedništva BiH.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na prijedlog Edina Forte, državnog ministra komunikacija i prometa, podržalo pristupanje Bosne i Hercegovine programu Digitalna Evropa.

Bosna i Hercegovina je trenutno jedina zemlja zapadnog Balkana koja nije članica programa Digitalna Evropa kroz koji je Evropska komisija osigurala fond od 762,7 miliona eura. Cilj ovog programa je ojačati tehnološku suverenost Evrope i staviti digitalna rješenja na tržište u korist građana, javnih uprava i preduzeća te doprinijeti ciljevima Evropskog zelenog plana.

Ministar Forto je izrazio nadu da će Sporazum o pristupanju programu Digitalna Evropa uskoro dobiti podršku Predsjedništva BiH kako bi se pristupilo njegovom potpisivanju.

"Iz Evropske komisije je iskazana spremnost da se odmah nakon potpisivanja Sporazuma omogući svima iz Bosne i Hercegovine da apliciraju za sredstva programa Digitalna Evropa, što je značajna podrška procesu digitalne transformacije u interesu naših građana i sustizanju evropskih standarda u ovoj oblasti", poručio je ministar Forto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti