Hercegbosanske šume

Međunarodna konferencija "KUPRES – Modernizacija šumarstva u BIH"

22.03.2024. 07:51 / Izvor: Fena
kupres

U organizaciji ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres održava se dvodnevna međunarodna konferencija "KUPRES"

U organizaciji ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres i Hrvatskog drvnog klastera u hotelu Adria ski u Kupresu održava se dvodnevna međunarodna konferencija "KUPRES - Modernizacija šumarstva u BIH".

Cilj skupa je afirmativan pristup sektorskoj tematici, kao i objektivno i ažurno informiranje sudionika i gostiju koji se već tradicionalno na Kupres odazivaju u velikom broju.

U svom obraćanju direktor Šumskog gospodarskog društva Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres Nikola Peković upozorio je na nestabilnost tržišta drvne industrije, dodavši kako stručni skupovi poput ovoga trebaju pomoći u nadilaženju problema te pozicionirati drvnu industriju na mjesto koje joj pripada.

O usklađivanju zakonske regulative vezanih za šumarstvo govorio je predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin, dok je direktor za odnose s javnošću Europske udruge drvne industrije Paul Brennan istaknuo važnost razvoja drvnoga graditeljstva.

Tijekom stručnog panela bilo je govora i o mogućnosti financiranja sektora šumarstva i drvne industrije iz fondova EU, kao i usklađivanje politika EU-a i BiH u području šumarstva, te primjena novih tehnologija, odnosno modernizacija svih djelatnosti u lancu šumarstvo-prerada drva.

Također se govorilo i o pitanjima kao što je zakonska regulativa iz područja šumarstva u BiH, tržišno usporavanje i trendovi tržišta, utjecaj klimatskih promjena na šume i sprečavanje emisije CO2 te primjena Zelenoga plana EU-a, digitalizacija i moderne tehnologije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti