BROJNE PREDNOSTI

Otvaranjem pregovora Bosni i Hercegovini se otvara prilika za milijardu eura

22.03.2024. 08:39 / Izvor: Akta.ba
novac

Otvaranje pristupnih pregovora je važno priznanje i čini zemlju privlačnijom, počevši od milijardu eura za Bosnu i Hercegovinu iz Plana rasta.

"Otvaranje pristupnih pregovora je važno priznanje i čini zemlju privlačnijom za investitore i isto tako produbljuje vaše veze sa Evropskom unijom, počevši od milijardu eura za Bosnu i Hercegovinu iz Plana rasta", poručio je šef delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Plan rasta za Zapadni Balkan

Podsjetimo, Evropska komisija je 8. novembra 2023. usvojila predstavila Plan rasta za Zapadni Balkan, zajedno sa godišnjim Paketom proširenja.

Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi eura, od kojih su dvije milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje Evropska unija.

Cilj Plana je podsticanje ekonomskog rasta regiona i ubrzavanje socioekonomskog približavanja Zapadnog Balkana i EU-a, što uključuje brži tempo reformi na putu ka Uniji.

Plan se odnosi na period od 2024. do 2027. godine i predviđa da svaka vlada zapadnobalkanske šestorke dobije određenu sumu novca na svakih šest mjeseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.

Brojne prednosti

Integracija u EU otvara tržište od preko 500 miliona ljudi za bosanskohercegovačke proizvode i usluge. To bi moglo potaknuti ekonomski rast, privlačenje stranih investicija i otvaranje novih radnih mjesta. Građani BiH bi imali potpunu slobodu da žive, studiraju ili rade bilo gdje u EU.

Građani BiH bi imali ista prava kao i svaki građanin EU. To može dovesti do unapređenja standarda u područjima kao što su zaštita okoliša, sigurnost hrane, zaštita potrošača i radnička prava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti